Natalija Trivić - Foto: RTRS
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poželjela je srećan i uspješan početak nove školske 2020/2021. godine učenicima i svim zaposlenim u školama, ističući da sve zajedno očekuje striktno poštovanje epidemioloških mjera.

Trivićeva je u pismu podrške učenicima i zaposlenima zahvalila za saradnju, solidarnost i razumijevanje koje su pokazali u vezi sa organizacijom nastave tokom pandemije virusa korona da bi prethodna školska 2019/2020. godina bila završena uspješno.

- Veoma je važno da u ovakvim vremenima pokažemo strpljenje i spremnost za saradnju kojom ste još jednom potvrdili posvećenost pozivu koji ste odabrali - navela je Trivićeva u pismu.

Izrazila je očekivanje da će i sada zajedno prevazići sve izazove u novoj školskoj godini, posebno vodeći računa o očuvanju zdravlja učenika, nastavnika, stručnih saradnika i svih zaposlenih u školama.

- Veoma je važno da njegujemo podsticajnu atmosferu, bez obzira na okolnosti, kao i da posebnu pažnju posvetimo razvijanju međusobnog povjerenja, razumijevanja i jačanja saradničkih odnosa u školama - istakla je Trivićeva.

Ona je naglasila da će i u veoma otežanim epidemiološkim okolnostima biti nastavljeni reformski procesi sa jasnim opredjeljenjem da bude stvorena "Nova škola za novo doba".

- Školsku godinu započinjemo u obnovljenim školskim prostorima, sa eUčionicama i digitalizovanim sadržajima, inoviranim nastavnim programima, razvijenim programom fakultativne nastave, intenzivnim obukama nastavnog osoblja, obaveznim vježbanjem na početku svakog nastavnog dana za najmlađe, te stipendijama za srednjoškolce koji su upisali deficitarna zanimanja - navela je Trivićeva.

Ona je istakla da je cilj stvaranje preduslova za zdrav rast i razvoj učenika, da budu rasterećeni suvišnog gradiva i motivisani da stiču znanja i vještine koje će sutra znati primijeniti u životu.

Prema njenim riječima, u ovom procesu svi učesnici su jednako važni, od stručnih i ekspertskih timova koji temeljnim analizama donose najbolja rješenja, stručnih institucija koje će taj posao valorizovati i učiniti primjenjivim u novom vaspitno-obrazovnom procesu, zatim učenika, njihovih roditelja, rukovodstva škole, stručnih službi i posebno nastavnika, čija je uloga nezamjenjiva i presudna u cijelom procesu.

- Izuzetno cijenim posvećenost prosvjetnih radnika u svakodnevnom radu sa učenicima, te su i naša nastojanja da poboljšamo položaj prosvjetnih radnika jedna od prioritetnih - navela je Trivićeva u pismu.