U cilju smanjenja nezaposlenosti u Trebinju, Gradska uprava utvrdila je akcioni plan podrške zapošljavanju i samozapošljavanju – koji će sredstvima gradskog i budžeta Agrarnog fonda biti realizovan kroz više programa, rekao je danas za Radio Trebinje gradonačelnik Luka Petrović.


On je podsjetio da je prije desetak dana raspisan javni poziv za subvencionisanjezapošljavanja djece poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i demobilisanih boraca VRS, kao i njihovih članova porodica, koji su na evidenciji nazaposlenih Biroa Trebinje.
Za ovu namjenu Grad Trebinje izdvojio je 475.000 KM, čime je planirano zapošljavanje 60 lica iz boračkih kategorija – kojima će iz budžeta grada biti subvecionisana plata na period od 23 mjeseca.
„Grad Trebinje subvencioniše 50% plate sa doprinosima u prvih godinu dana, a 25 procenata od plate sljedećih 11 mjeseci. Već dobijamo pozive privatnog sektora grada Trebinja da zaposle određena lica i očekujemo oko 200 zahtjeva, ali će se moći zaposliti samo 60 naših sugrađana iz ovih kategorija. Selekciju će vršiti Boračka organizacija koja poznaje ovu populaciju – i uputiti je komisiji u Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu, koja će utvrditi prijedlog rang liste“, istakao je Petrović za Radio Trebinje.
Gradonačelnik je rekao da je juče krenuo i drugi program akcionog plana – a odnosi se na podršku samozapošljavanju kroz pokretanje vlastitog biznisa. Program će sa 500.000 KM biti finansiran iz sredstava Fonda solidarnosti grada Trebinja, a trebalo bi da obezbijedi zapošljavanje 60 osoba sa evidencije trebinjskog Biroa.
„Program je namijenjen nezaposlenima koji žele da pokrenu svoj vlastiti biznis na području Trebinja, pri čemu će im biti na raspolaganju sredstva koja se za proizvodne djelatnosti kreću od 4.500 do 12.000 KM, a zanatske, uslužne i trgovinske djelatnosti – od 3.000 do 9.000 KM. Uslov je naravno da se odjave sa evidencije Zavoda za zapošljavanje i da formiraju svoj preduzeće ili da se registruju kao samostalni preduzetnici“, pojasnio je Petrović za Radio Trebinje.
Ovaj program, ističe Petrović, podrazumijeva savjetodavnu i materijalnu pomoć za pokretanje biznisa, pri čemu će, dodaje, planirana sredstva podrške biti realizovana isključivo kroz nabavku potrebne opreme, sirovine ili repromaterijala.
Za savjetodavni dio pomoći oko pokretanja biznisa na usluzi svima koji konkurišu na program samozapošljavanja biće Privredna komora regije Trebinje, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Zavod za zapošljavanje.
„Obećali smo da ćemo svakoj porodici ponuditi bar jedno radno mjesto što nam je i dalje cilj. Ako svake godine zaposlimo po 120 lica putem ova dva projekta – u naredne četiri godine zapošljavanjem boračkih kategorija i samozapošljavanjem možemo obezbijediti posao za oko 500 ljudi“, napominje Petrović.
On je dodao da je, kao treći način pomoći u zapošljavanju, planirano angažovanja volontera i pripravnika u javnim ustanovama Grada Trebinja, a sa ciljem da se mladima omogući sticanje prvih radnih iskustava i uslova za konkurisanje na poslove koje bude ponudilo tržište rada u narednom periodu.
Aktuelan je i četvrti program – dodjele mini grantova Agrarnog fonda za one koji žele da pokrenu vlastitu proizvodnju u oblasti poljoprivrede. Agrarni fond je do sada je primio oko 60 poziva i imaće još mnogo akcija u ovoj i narednoj godini koje će biti usmjerene na razvoj poljoprivrede i pomoć svakoj porodici koji u ovoj grani nalazi šansu za obezbjeđenje prihoda za život“, naveo je Petrović.
Jednokratna pomoć nezaposlenim demobilisanim borcima
Gradonačelnik Petrović za Radio Trebinje kaže da je danas potpisao i novu odluku o dodjeli naknada nezaposlenim demobilisanim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata od prve do treće kategorije, koja podrazumijeva nepovratnu novčanu pomoć, zavisno od kategorije borca – u iznosu od 100 do 200 KM.
„Želimo da damo jednokratnu pomoć u jesenjem dijelu godine kad su i potrebe veće, a naravno da ćemo dodjelu ove naknade praktikovati i u narednoj godini. Ovih boraca na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima oko 300 i potrebno je da se jave Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu i da podnesu zahtjev za dodjelu pomoći“, pojasnio je Petrović.
Sredstva za ovu namjenu obezbijeđena su iz Fonda solidarnosti grada Trebinja.