Trebinje - gradnja stanova - Foto: RTRS
 
Za manje od godinu dana, najniža cijena kvadratnog metra stambenog prostora u novogradnji u Trebinju iznosi 2.000 KM.

Gornja granica trenutno je oko 2.800 KM, s tim što postoji mogućnost da kvadrat stana u zgradi koja tek treba da se pravi, može biti i skuplji. Za većinu lokalnog stanovništva novi stan je samo pusta želja.

Povećana potražnja, položaj Trebinja, skuplji građevinski materijal, veće radničke plate, početna plaćanja - razlozi su koje navode investitori. I eto formule da se cijene u novogradnji, veće za deset do dvadeset odsto po kvadratu, u odnosu na prošlu godinu, približavaju iznosu od 3.000 KM. Za domaće prilike, to je basnoslovan iznos, ali ne i za kupce iz Srbije i BiH, ali i one sa adresom u inostranstvu.

- Cijene su visoke za lokalno stanovništvo, i marže su visoke za one koji grade, koji zarađuju na tome, ali u odnosu na okruženje i zemlje sa sličnim geografskim položajem, cijene su još uvijek niske - navodi Mubina van Ven Isović, vlasnica agencije za nekretnine.

To je prednost za strance sa debljim novčanikom, nerijetko za ljude koji nikada nisu bili u Trebinju. 2.000 do 3.000 KM po kvadratu za domaće stanovništvo nedosanjani je san.

Iz Gradske uprave potvrđuju da prate cijene nekretnina, pa shodno povećanju od investitora stiže i više novca u gradsku kasu. U toku je izgradnja ili se završava oko 400 stanova. Samo u ovoj godini najavljena je izgradnja deset stambenih objekata, sa najmanje po 50 stanova. Nerijetko se prodaju unaprijed.

Većina investitora koje smo kontaktirali nisu bili voljni da govore o ovoj temi. Ostaju pri stavu da stanogradnja za sobom vuče i druge sektore poslovanja.

- Svi što radimo, radimo da nešto zaradimo, da idemo u minus ne bi radili... Međutim, zarada nije toliko velika kako se misli - kaže investitor Miladin Stević.

Tendencija rasta cijena je evidentna, pa uvažavajući činjenicu da kupuju imućniji, posljedična je promjena strukture stanovništva.

- Grad Trebinje je turističko mjesto i dolaze imućniji ljudi koji ne borave tokom cijele godine - navodi Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Furtula kaže da Grad uspijeva da adekvatnom infrastrukturom prati intenzivnu izgradnju u prvoj zoni. Najavljena izgradnja aerodroma svakako će uticati na novi rast cijena stambenog prostora. Do kog nivoa, niko se ne usuđuje da prognozira.

Sve u svemu, čini se da Trebinjci koji nisu uspjeli da obezbijede "debeo" novčanik u svom gradu, ako ovako nastavi, neće moći da žive normalno. Oni bez stana, teško će ga kupiti, a oni koji stan imaju, s obziom na činjenicu da cijene "luduju" u svim segmentima života u ovom gradu, neće imati od čega da žive.
 
 
Možda onda Trebinje nasele neki drugi narodi, a Trebinjci budu prinuđeni da se rasele sa ovih prostora....