CIK BiH - pres konferencija - Foto: RTRS
Centralna izborna komisija BiH potvrdila je na današnjoj sjednici rezultate Opštih izbora za sve nivoe.

Članovi CIK-a su jednoglasno glasali za ovu odluku.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je istakao da od danas teku svi rokovi za formiranje vlasti.

CIK je obavijestio sve kandidate koji su osvojili mandate na Opštim izborima 2022. godine, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu lično u sjedištu Centralne izborne komisije BiH (Danijela Ozme 7, Sarajevo) potpisati Izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da CIK BiH dodijeli zamjenske mandate prije održavanja konstituirajućih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Na odluke Centralne izborne komisije BiH o utvrđivanju izbornih rezultata je bilo 13 žalbi Apelacionom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacionom odjelu Suda BiH na odluke koje se odnose na zahtjeve za ponovno brojanje. Na sjednici CIK-a je saopšteno da je Sud BiH odbio ili odbacio.

Prema potvrđenim rezultatima, predsjednik Republike Srpske je Milorad Dodik, a potpredsjednici Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka i Davor Pranjić iz reda Hrvata.

Srpski član Predsjedništva u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Željka Cvijanović, bošnjački Denis Bećirović, a hrvatski Željko Komšić.

Potvrđeni su rezultati i za Parlamentarnu skupštinu BiH u kojoj će iz Republike Srpske najviše poslanika imati SNSD, a slijede ga SDS i PDP, dok je u Federaciji BiH najviše poslaničkih mjesta osvojio SDA, potom HDZ, te SDP.

SNSD je apsolutni pobjednik izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske, dok po broju osvojenih mandata slijede SDS i PDP.

SDA i HDZ pobjednici su izbora za Parlament FBiH i kantonalne skupštine.

Podsjećamo, Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu opozicionih stranaka iz Republike Srpske da se ponište izbori za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Sve žalbe koje su podnesene Sudu BiH su odbijene ili odbačene.

Samom tom činjenicom Centralna izborna komisija BiH danas je objavila zvanične rezultate Opštih izbora koji su održani 2. oktobra.