Srpski jezik - Foto: RTRS
Ćirilica mora da se zaštiti, ne smije se dozvoliti da se iz bilo kog razloga potiskuje iz srpskog jezika, rekao je predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika u Srbiji Sreto Tanasić.

Tanasić je naveo da ohrabruje to što se čulo od predstavnika Srba s obje strane Drine koji su, kako su naveli, dogovorili da do 15. septembra - Dana jedinstva, usvoje nacrte zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

- Vijest koju smo čuli ohrabruje. Danas se ne zna šta je službena upotreba srpskog jezika, gdje nužno da se upotrebljava, u kojim domenima - rekao je Tanasić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, zakon treba da kaže gdje je potrebno upotrebljavati srpski standardni jezik, a postojanje druga dva naroda u Srpskoj ne bi smjelo uticati na to da Srbi izgube svoje pismo - ćirilicu.

- S obzirom na to da su u Srpskoj konstitutivna i druga dva naroda, potrebno je omogućiti njima da se služe latinicom bar u onoj mjeri u kojoj se u drugom entitetu omogućuje prisustvo ćirilice - rekao je Tanasić, koji je i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

U svakom slučaju, istakao je, ćirilica mora da se zaštiti, ali ne na štetu onih koji ćirilicu ne doživljavaju kao svoje pismo.