Citajmo zajedno 2.jpg (206 KB)

U Kulturnom centru Trebinje večeras je otvorena izložba izabranih grafičkih rješenja kampanje „Čitajmo zajedno“ koju je pokrenulo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo, u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjaluci i Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju, izabrano je dvanaest grafičkih radova studenata iz Trebinja i Banjaluke koji su dostavili grafička rješenja plakata sa ilustrovanim prikazom svih slova ćiriličkog pisma.

Otvarajući izložbu, Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS je istakla da ovo ministarstvo od 2017. godine sprovodi kampanju "Čitajmo zajedno" čiji je cilj popularizacija književnosti, izdavaštva, kulture čitanja i afirmacija domaćih mladih autora.

Ona je dodala da se resorno ministarstvo, s obzirom na kulturnu politiku u čijem je fokusu zaštita, očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma odlučilo da ova kampanja bude sa akcentom na ćirilicu, odnosno azbučna slova.

"U saradnji sa Akademijama likovnih umjetnosti u Banjaluci i Trebinju, studentima smo dali zanimljiv zadatak da kreativno ilustruju sva slova azbučnog pisma. Iz tog razloga odlučili smo da studente koji su poslali najbolje radove afirmišemo i prikažemo široj javnosti, a Muzej savremene umjetnosti RS je osmislio izložbu", rekla je Đaković.

Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković kaže da je važno da se u okviru ovakvih kampanja promoviše ćirilično pismo, ali i da se povezuju akademije.

"Da se na taj način predstavi rad studenata, da se pokaže kreativnost, inicijativa kad je ćirilica u pitanju i načini kako je moguće u savremenom vremenu, u novim metodama komunikacije ćirilicu koristiti na nov i zanimljiv način", navela je Vujković.

Citajmo zajedno 1.jpg (295 KB)

Sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Igora Dutine i Milice Samardžić: Isidora Aćimović, Saša Pešikan i Teodora Bauković.

Igor Dutina, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje je istakao da je ovaj projekat resornog ministarstva korak u pravom smjeru da se radi na promociji ovog pisma, a sljedeći korak bi bio da se osmisle novi fontovi kako bi se doprinijelo upotrebi ćirilice kao svakodnevnom pismu u komunikaciji.

Saša Pešikan, student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, smjer grafički dizajn je rekao da je ćirilica jedan od stubova našeg identiteta i da je vrlo inspirativna i kreativna, ali i zapostavljena krivicom svih nas.

„I na ovakav i slične načine treba da je promovišemo. Ćirilica je izazovna i posebno mi je drago da su se na ovaj konkurs javili mladi umjetnici, grafički dizajneri koji su zainteresovani da u budućnosti rade na tome da prave nove ćirilične fontove koji će biti moderni i u skladu sa ovim vremenom, kako bi se mogli koristiti na raznim promotivnim materijalima“, naveo je Pešikan.

Izložba „Čitajmo zajedno“ je prethodno predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci, a u Kulturnom centru, koji se pridužio ovoj značajnoj kampanji, biće otvorena do 3. marta.

Citajmo zajedno.jpg (249 KB)