Članovi Foruma za bezbjednost građana Trebinja na današnjoj sjednici razmatrali su niz značajnih pitanja iz svog djelokruga rada a najviše pažnje posvećeno je povećanju bezbjednosti saobraćaja na novoizgrađenoj putnoj komunikaciji od naselja Gučina do Mokrih dolova.


Na novinarska pitanja odgovarali su Dragoslav Banjak predsjednik Foruma za bezbjednost građana i Veselin Milićević, komandir Policijske stanice Trebinje.

Na sastanku je izneseno nekoliko ideja kako riješiti ovaj saobraćajno bezbjednosni problem koji je, nažalost za posljedicu imao i nedavni smrtni ishod jednog od učesnika u saobraćaju. „Za rješavanje ovog pitanja predloženo je više rješenja. Podizanje zaštitnih ograda, postavljanje bolje signalizacije, postavljanje takozvanih „ležećih“ policajaca ako je tako nešto zakonski dozvoljeno kao i postavljanje stacionarne kamere su neka od rješenja. U dogovoru sa nadležnim ustanovama, a to su odjeljenje za stambeno komunalne poslove Grada Trebinja i Putevi RS, vidjećemo šta je odgovarajuće rješenje“, istakao je Banjak.

Odgovarajući na pitanje vezano za problem prilaska odnosno parkinga kod škole Jova Jovanović Zmaj u Bregovima, Veselin Milićević, komandir Policijske stanice Trebinje je između ostalog odgovorio da je ovo pitanje postavljeno i na jednoj od skupština grada Trebinja i Policjska uprava je razmatralka ovo pitanje. „Najbolje rješenje je spajanje Svatovske i Oktobarske ulice. Prolazilo bi se ulicom iza Eparhijskog doma, iza Dječije vrtića naša radost ova ulica bi se spajala sa Oktobarskom i ponovo izlazila na Svetosavsku ulicu. To bi bila jednosmjerna ulica, sa dosta parking mjesta a time bi se ujedno, po našem mišljenju, izbjegle gužve“, kaže Milićević.
RT
Kako se moglo čuti, ukoliko ovaj prijedlog ne bude na ovaj način riješen, postojeća površina preko puta škole, odnosno tržnog centar Best , biće iskorištena za privremeni parking vozila.
Novinare je interesovao i problem prevelike brzine učesnika saobraćaja na komunikaciji u Gorici ispod škole. Veselin Milićević kaže da postoji rješenje ali…
„Postojala je inicjativa da se postave fiksne kamere koja bi se koristila na dva mjesta. To bi bilo najbolje rješenje, a zašto nije to i završeno, zaista ne znam“, rekao je Milićević.
Na današnjem Forumu za bezbjednost građana Trebinja razmatrano je, između ostalog i preduzimanje preventivnih mjera i radnji za što bezbjednije predstojeće maturske svečanosti kao i razmatranje postavljanja zaštitne ograde na putnoj komunikaciji prema manastiru Tvrdoš.