Članovi Glavnog odbora SDS jednoglasno su odlučili da neće u koaliciju sa SNSD, ali da ostaju pri razgovoru oko svih bitnih pitanja za RS.


– Smatramo da ćemo učiniti sve po pitanju odluka važnih za RS – potvrdio je danas Vukota Govedarica, predsjednik stranke.
Vezano za hašku presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS, odbacuju sve navode SDA koji ne doprinose pomirenju i suživotu u BiH. U slučaju “Batagon” pozivaju Vladu da obustavi sve radnje i da se sprovede istraga i kredibilitet ove firme.


Danas će se razgovarati i o unutarstranačkim izborima. Kao obrazloženje za odbijanje koalicije.


Govedarica kaže da je najbolja pozicija SDS da bude u opoziciji. Smatra da mogu da daju veliki doprinos RS, posebno da zaustave odluke koje si štetne za RS.
– SDS ne interesuje ni jedna pozicija, ni fotelja – istakao je Govedarica.


Na pitanje šta misli zašto ih je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD, pozvao, Govedarica kaže da Dodik zna te motive i da on ne bi da nagađa.– Mene to ne zanima. Jednoglasno smo taj poziv odbili i ništa ne bismo promijenili i da smo donijeli drugačiji odluku – kaže Govedarica.
Vezano za unutrarstranačke izbore, Govedarica je rekao da će izbore provesti komisija za sprovođenje izbora i da se očekuju u maju.


SDS smatra političkom odluku Ustavnog suda BIH kojom se opet stavlja van snage Zakon o Danu Republike i konstatuje da je neophodno da sve organizacije u NS RS nađu rješenje kojim se Srpska neće odreći 9. januara. SDS smatra da je presuda Radovanu Karadžiću dala konačnu potvrdu da je sud i Hagu politički instrument preko koga pojedinci pokušavaju uruše RS.

Govedarica dodaje da uvažavajući rezultate referendum za opoziv načelnika Teslića traže od Vlade RS da utvrdi prijedlog o raspuštanje lokalnog parlamenta u Tesliću i da tu predmetnu inicijativu uputi u Narodnu Skupštinu RS na odlučivanje.


Govedarica je posljednji zaključak današnje sjednice najavio kao jednu od najvećih prevara koja se sprema u RS, a tiče se preduzeća Batagon.


– Glavni odbor SDS poziva Vladu RS da zaustavi sve radnje vezane za privatizaciju Birača, te da preko nadležnih institucija sprovede istragu o ovoj famoznoj firmi, utvrdi njen kredibilutet i porijeklo novca i o svemu tome informiše NS RS, koja treba da donese konačnu odluku po ovom pitanju.


Izvor: Srpsakainfo