Dragan Čović - Foto: RTRS
U Mostaru je održano vanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora gdje se okupila većina hrvatskih stranaka u BiH.

Kako je nakon sjednice saopštio lider HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, razgovarano je o Izbornom zakonu BiH u smislu stvaranja formalno-pravnih pretpostavki za sprovođenje opštih izbora u oktobru ove godine.

Doneseno je ukupno sedam zaključaka u kojima se, između ostalog, pominje i teritorijalna reorganizacija BiH.

Jedan od zaključaka je i da neće biti moguće održavanje izbora ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon.

Takođe, smatraju da članovi Centralne izborne komisije nisu izabrani u skladu sa Ustavom.

Čović je naglasio da će se HNS zalagati za izvorna ustavna načela postignuta u Vašingtonu i Dejtonskom mirovnom sporazumu koji su utvrdili Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi i drugi građani.

- Spremni smo odlučno se suprotstaviti svim daljim inicijativama koje idu u smjeru daljeg dekonstituisanja hrvatskog naroda u BiH - poručio je Čović.

Sve političke stavove kojima se sprovodi blokiranje političkog sporazuma i Mostara i onemogućava Hrvatima legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, HNS će smatrati suprotnim hrvatskim političkim pravima, te ugrožavanjem nacionalnog interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH.

Čović je rekao da su svi zaključci usvojeni jednoglasno na Saboru, te najavio da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH biti nastavljeni u utorak u Mostaru.