Dragan Čović - Foto: SRNA
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović pozdravio je usvajanje Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH, navodeći da je to važan korak za stabilizaciju na evropskom putu BiH.

- Danas smo u Domu naroda usvojili Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. To je važan iskorak za ostvarenje stabilizacije na evropskom putu BiH, te pridruživanja evropskoj porodici - napisao je Čović na svom tviter nalogu.

Čović, koji je predsjednik HDZ-a, danas nije prisustvovao sjednici Doma naroda jer je pozitivan na virus korona i nalazi se u kućnoj izolaciji.

Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u različitom tekstu od onog kako je usvojen u Predstavničkom domu, zbog čega će biti vraćen na usaglašavanje.

Dom naroda formirao je komisiju za usaglašavanje čime je okončana današnja hitna sjednica.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega je 996 miliona KM planirano za finansiranje institucija BiH, a ostatak za servisiranje spoljnog duga BiH.

U budžetu su planirana sredstva za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,2 miliona KM.