Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će u narednih 15 dana u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na grad Mostar.
Dragan Čović - Foto: SRNA

Komentarišući izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da su Srbi isključeni iz razgovora i oštećeni sporazumom SDA i HDZ-a o Mostaru, Čović je rekao da treba pročitati ono što je dogovoreno.

On je na konferenciji za novinare u Mostaru izjavio da je sporazum vrlo jednostavan sa četiri tačke i da su njegova suština "izmjene i dopune Izbornog zakona i Statuta dok ga ne usvoji Gradsko vijeće".

- To je samo ideja sad, ništa više od toga. Nije tačno, bez obzira na to kako je ko koga informisao, postoje maksimalne i minimalne kvote, znate da su maksimalne kvote bile i do sada 15 predstavnika, što znači i Srba može biti 15, minimalne četiri, što znači da ne može Srba biti manje od četiri i to je i do sada bilo pravilo. Te kvote su vrlo praktično postavljene, koristeći dosadašnja iskustva i s te strane niko ne bi trebao imati zamjerku - ocijenio je Čović.

On je naveo da je druga stvar da li je neko isključen iz razgovora, a da je činjenica da su pregovarale samo dvije stranke.

Čović je rekao da je želja HDZ-a u vezi sa dogovorom o Mostaru bila potpuno građanski koncept na lokalnim izborima, kao i prijedlog da se gradonačelnik bira na otvorenim listama.

- Naš je prijedlog bio da je Mostar jedna izborna jedinica, drugim riječima da svaka stranka može birati onoliko potencijala iz svojih predstavnika. Da bi ovo vrijedilo, moramo imati statut usvojen, a da bi do toga došlo treba nam dvotrećinska većina, što znači da to nije dovoljno kada je riječ o SDA i HDZ. Kakav god bude raspored snaga moraće biti uključeni i drugi partneri i predstavnici srpskog naroda - rekao je Čović.