Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Crkvu Svetog Pantelejmona u Aleksinoj Međi u Trebinju nacionalnim spomenikom BiH.



Članovi ove komisije su usvojili izmjene i dopune odluka za most Mehmed - paše Sokolovića u Višegradu i Gradsku vijećnicu u Sarajevu, a izmjene i dopune odluka odnose se na definisanje mjera zaštite s obzirom na to da su se prethodne mjere zaštite odnosile na stanje prije rekonstrukcije ovih dobara.





Na sjednici su juče donesene odluke prema kojim devet dobara ne ispunjavaju kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenicima, jer su sagrađena nakon 1960. godine, saopšteno je iz Komisije.




Nacionalnim spomenicima nisu proglašene tri džamije u opštini Gračanica u Trnovcima, u Prijekom Brdu i u Džakulama, te šest džamija u gradu Tuzla, i to Donja Obodnica, Gornja Lipnica, džamija u džematu Pasci, Plane, Slavinovići i Arslan-agina /Vikaljska/ džamija.



Na protekloj sjednici članovi komisije usvojili su Pravilnik o odnosima s javnošću i internoj komunikaciji u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika. Sjednici su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.



Izvor: Srna