Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluke o proglašenju nacionalnim spomenicima Graditeljske cjeline Crkve Vaznesenja Hristovog u Dubočanima u Trebinju i Pokretnog dobra – Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu.
Crkva Vaznesenja Hristovog u Trebinju -

Na jučerašnjoj sjednici članovi Komisije su usvojili i izmjene i dopune odluka o proglašenju šest dobara nacionalnim spomenicima BiH, saopšteno je iz ove komisije.

- Riječ je o dobrima Istorijski spomenik – zgrada Krajinaputeva u Bihaću, Graditeljska cjelina u Sarajevu Električna centrala na Hisetima /Marijin Dvoru/, grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici /Kotromanićeva broj 36, broj 38 i zgrada na uglu Kotromanićeve i ulice Kalmija Baruha/, istorijski spomenik Despića kuća u Sarajevu, graditeljska stambena cjelina Begovina u Stocu i istorijsko područje Nekropola sa stećcima Radimlja u Stocu - navedeno je u saopštenju.

Izmjene i dopune odluka odnose se na kategorizaciju i redefinisanje mjera zaštite, u skladu sa trenutnim stanjem lokaliteta.

Sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika prisustvovali su predsjedavajući Radoje Vidović i članovi Goran Milojević i Amir Pašić, te predstavnici međunarodne zajednice u BiH.