Podgorica - Foto: TANJUG
Pravni zastupnici uhapšenog službenika crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića nude 6,2 miliona evra u nekretninama i novcu da bi se on branio sa slobode, saopštio je njegov advokat Borivoje Đukanović podgoričkim "Vijestima".

U prijedlogu za jemstvo, podsjećaju da je veće Višeg suda odbilo prethodnu garanciju od 1.640.300 evra, zaključivši da po vrijednosti "ne djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu i da eventualni gubitak jemstva ne bi značajnije uticao na poslovanje pravnih lica koja su jemci".

- Bez namjere i želje da se upuštamo u raspravu oko činjenice da li u crnogorskom društvu jedno privredno društvo može ravnodušno podnijeti gubitak 1,5 miliona, odlučili smo da sudu ponudimo jemstvo koje sasvim sigurno ne može ostati bez reakcije. U tom smislu, ovim podneskom, na ime jemstva, pored iznosa koji je u ranijem prijedlogu stavljen, dodajemo hipoteku na nekretnine u Podgorici, svojina "GUFO doo", u iznosu od 4.645.000 evra, što zajedno sa već ponuđenim jemstvom od 1.640.300 evra iznosi 6.285.300 evra - piše u predlogu koji potpisiju advokati Borivoje Đukanović i Nikola Martinović.

Napisali su i da očekuju da sud s pažnjom razmotri taj iznos jemstva.

- Te da odbrani i cjelokupnoj javnosti obznani šta predstavlja pravni standard srazmjernosti pri određivanju da li je jemstvo prihvatljivo - dodaju.

Tokom prošle sedmice, vanraspravno veće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva na odluku sudije kojom je prethodno prihvaćeno jemstvo za Lazovića.

Početkom oktobra, Lazovićev branilac predložio je Višem sudu da tog agenta tajne službe puste da se brani sa slobode, uz jemstvo od 1,2 miliona evra, od čega tri nekretnine čija je vrednost 1.139.289 evra i 100.000 evra u gotovini. To je ponuđeno kao garancija da on tokom daljeg krivičnog postupka neće pobjeći.

Jemstvo je prvobitno odbijeno krajem oktobra, ali se odbrana žalila na rješenje Višeg suda, a u toj žalbi dopunili su spisak nekretnina – ponudili su da se hipoteke upišu na nepokretnosti dva pravna lica, procijenjene ukupne vrijednosti 1.540.000 evra i 100.000 evra u kešu, koje su njegovog oca Zorana Lazovića.

Nakon što je sudija prihvatila jemstvo, na njenu odluku žalio se SDT, a nakon odluke vanraspravnog vijeća mlađi Lazović ostao je u pritvoru.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva. Sumnjiči se da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član organizovane kriminalne grupe "Kavači" učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne vođi tog klana Radoju Zviceru.