Crna Gora - Foto: RTRS
Crna Gora i Albanija podijeliće troškove izgradnje mosta preko Bojane koji povezuje Ulcinj i Velipolje.

Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore, Albanija i Crna Gora saglasne su da sufinansiraju izgradnju mosta tako što će svaka strana finansirati 50 odsto izgradnje, uključujući ukupne troškove izgradnje, nadzora i dugih usluga povezanih sa realizacijom projekta, prenosi danas RTCG.

Tačna vrijednost izgradnje mosta znaće se nakon kompletitiranja projektne dokumentacije.

- Određena sredstva za implementaciju predmetnog projekta su predviđena i u Zakonu o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, u okviru kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj - navodi se u Predlogu osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između dvije države o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Bojane, koji je Vlada objavila kroz predlog osnova za vođenje pregovora.

Plan Albanije i Crne Gore je, kako je ranije saopšteno, da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane koji će spajati Ulcinj - najjužniju crnogorsku opštinu i ljetovalište Velipolje u Albaniji.

Most dugačak 310 metara skratiće put od ulcinjske Velike plaže do Velipolja sa sadašnjih 70 na samo nekoliko kilometara.

Projekat su predstavili premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama, tokom Samita "Otvoreni Balkan" u Ohridu. Prema projektu, most preko reke Bojane povezivaće naselja Sveti Nikola u Ulcinju i Puljaj iznad Velipolja. Dužina mosta iznosiće 310 metara, most će imati dvije kolovozne trake širine nešto manje od četiri metra, a uključivaće trotoare i biciklističke staze. Prosječna visina mosta u odnosu na najviši nivo vode iznosiće oko 10 metara, kako se ne bi ometao riječni saobraćaj. Cijeli projekat će koštati devet miliona evra, a gradnja će trajati oko 18 mjeseci.

Most će se nalaziti iznad račvanja reke Bojane na dva rukavca koji formiraju turističko naselje Adu Bojanu u Crnoj Gori.