Izbori -
U Crnoj Gori na snazi je predizborna tišina. Pravo glasa na izborima ima oko 540.000 građana. Za njihove glasove bori se šest koalicija i pet samostalnih lista.

Najneizvjesniji izbori u nezavisnoj Crnoj Gori puni su tenzija, a pobjedu najavljuju i vlast i opozicija.

Predizbornu kampanju u Crnoj Gori obilježile su tenzije i oštre poruke. Narod je proteklih mjesec dana u auto-litijama, ali i obnovljenim litijama jasno stavio do znanja Milu Đukanoviću i aktuelnoj vlasti da više nema kompromisa. Javnost je svojom izjavom dodatno uzburkao i aktuelni crnogorski premijer Duško Marković najavljujući veliku pobjedu, a potom i protjerivanje sveštenstva SPC.

- Nakon prebrojavanja glasova i ubjedljive pobjede, nakon toga u Crnoj Gori više ništa neće biti isto. SPC i njene sveštenike treba vratiti u crkve. Neće ih biti više u političkim vodama. Neće biti sa mikrofonima - rekao je predsjednik premijer Crne Gore Duško Marković.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović na obilježavanju 110 godina od proglašenja Kraljevine Crne Gore optužio je Srbiju da je, kako tada, tako i danas, na sve načine podržavala protivnike crnogorske državne ideje. A jedan od njih je za Đukanovića i njegov DPS i Srpska pravoslavna crkva. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je građane da izađu na izbore.

Pred ove izbore oglasio se i Svetozar Marović nekada najbliži saradnik Mila Đukanovića i drugi čovjek u vladajućem DPS-u. Marović je osuđen kao vođa kriminalne grupe, a posljednjih nekoliko godina nalazi se na liječenju u Beogradu. U troipočasovnom razgovoru, koji je vodio sa biznismenom Duškom Kneževićem, takođe nekada bliskim Milu Đukanoviću, Marović je poručio da je u Crnoj Gori vrijeme za promjene.

Da je vrijeme za promjene uvjereni su i u opozicionom Demokratskom frontu, koji je dio koalicije stranaka Za budućnost Crne Gore.

- Izbor nikad nije bio lakši, jer se 30. avgusta glasa za odrbanu naših svetinja, za odbranu SPC i njenih temeljnih vrijednosti u Crnoj Gori, na kojima je iznikla naša država. Glasa se za budućnost naše djece i za sve što smo propustili za ove 32 godine. Važno je da taj dan protekne u mirnoj, fer i demokratskoj atmosferi - poručio je je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Kneževića.

Kao i prije četiri godine kada je pred izbore isfabrikovana afera "Državni udar", i pred ove, crnogorska vlast tvrdi da opozicija neće priznati rezultate izbora i da planira nasilne proteste. Knežević ističe da opozicija niti očekuje niti planira bilo kakvo nasilje i napade na policiju, poručujući da nemaju ni namjeru da učestvuju u, kako je rekao, novim isceniranim državnim udarima.