Hapšenje Kontića u Podgorici (Foto: Tanjug/Policija Crne Gore) -
Ministarstvo pravde Crne Gore izručiće Ivana Kontića Srbiji po skraćenoj proceduri, o čemu je Srbija obaviještena shodno procedurama, rekli su za podgoričku Pobjedu u Ministarstvu.

Ivan Kontić, crnogorski državljanin, osumnjičen je da je brutalnim batinama pokušao da ubije 28-godišnjeg Miljana M. 24. avgusta u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu.

– Viši sud u Podgorici obavijestio je Ministarstvo pravde Crne Gore o donošenju rješenja o ekstradicionom pritvoru Ivanu Kontiću zbog postojanja međunarodne potjernice Interpola Beograd, radi njegovog izručenja u cilju vođenja postupka pred Višim sudom u Novom Sadu zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju. Traženo lice dalo je saglasnost da se izručenje obavi po skraćenoj proceduri, o čemu je Srbija obaviještena shodno predviđenoj procedure – saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva pravde.

Odluku o izručenju u skraćenom postupku, kako su kazali iz resora Zorana Pažina, donosi nadležni sud, o čemu će, kako navode, bez odlaganja obavijestiti Ministarstvo pravde Crne Gore koje će o tome obavijestiti državu molilju (Srbiju), prenosi CdM.

Iz Ministarstva su objasnili i da ekstradicioni pritvor može trajati do šest mjeseci, a na zahtjev Srbije, može biti produžen još dva mjeseca.

Četiri nedjelje od momenta kada je za njim raspisana međunarodna potjernica, Kontić je uhapšen u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo. Ministarstvo pravde Srbije poslalo je vlastima Crne Gore molbu za izručenje Kontića, osumnjičenog za brutalno prebijanja Miljana Mandića u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu 24. avgusta.

Uz molbu za izručenje Kontića proslijeđena je i prateća dokumentacija, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.