Abazović, Krivokapić i Bečić (foto: Savo Prelević) -
Lideri tri koalicije koje su osvojile većinu glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori potpisali su sporazum o principima nove Vlade Crne Gore.

Lideri "Za budućnost Crne Gore" prof. dr Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Mir je naša nacija" mr Aleksa Bečić i lider koalicije "Crno na bijelo"dr Dritan Abazović obratili su se na konferenciji za medije.

U sporazumu koji su potpisali, između ostalog, su se obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne.

U sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

- Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmejne državne zastave, grba i himne - piše u Sporazumu.

Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.
Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.