Agencija za elektronske medije donijela je odluku da ograniči emitovanje neprikladnih sadržaja za djecu, a među njima su i rijaliti programi.
Mediji su prethodnih dana objavili informaciju da je Savjet Agencije za elektronske medije SAEM, u cilju zaštite maloljetnika od štetnih sadržaja na televiziji u Crnoj Gori, ograničila emitovanje rijaliti programa iz Srbije. Takođe, u medijima je navedeno da je tu odluku SAEM donio na inicijativu NVO “Media centar“. To su u SAEM-u demantovali, ističući da su to uradili samoinicijativno.


Naime, SAEM je, ističu, samoinicijativno usvojio izmjene Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima i Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga na zahtjev, kako bi stvorio uslove za bolju roditeljsku kontrolu sadržaja koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika mlađih od 18 godina.


“Roditeljska kontrola se obezbjeđuje na način da su operatori obavezni da u osnovnom paketu, u periodu od 06 do 23 sata, aktiviraju mjere pinovanja (omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda), svih programskih sadržaja nepodobnih za maloljetnike mlađe od 18, a ne samo rijaliti programske sadržaje. Operatori su dužni da pinuju takve programske sadržaje svih emitera, bez obzira iz koje države se televizija emituje”, kazala je Elvira Ceković iz AEM-a.


Kako je dodala, ukoliko ova mjera ne obezbjeđuje efikasnu zaštitu maloljetnika od štetnih sadržaja, a program emituje ove sadržaje u kontinuitetu i svakodnevno, operatori su dužni da, u periodu od 06 do 23 sata, aktiviraju mjere roditeljske kontrole cijelog TV programa (pinovanje).


“Izražavamo zadovoljstvo što i NVO Media Centar podržava odluku SAEM-a da na ovaj način unaprijedi zaštitu maloljetnika. Zbog javnosti smo dužni da ukažemo na činjenicu da SAEM već par mjeseci, u saradnji sa operatorima, emiterima i drugim zainteresovanim licima, sprovodi proceduru potrebnu za izmjenu tako značajnih dokumenata. Svaka dopunska podrška našem okončanom procesu je dobrodošla”, navela je Ceković.


Izvor: CDM