Učionica (Foto: BETA) -
Početak školske godine u Crnoj Gori odgođen za 1. oktobar na preporuku Instituta za javno zdravlje, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva su pojasnili da je do odgađanja došlo zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još složena.

- Odluka o odgađanju se odnosi na škole i vrtiće, a u narednim danima će Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima, kada za to dođe vrijeme - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da će, dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, biti primjenjivana ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u djelatnostima čiji je rad Nacionalno-koordinaciono tijelo procijenilo neophodnim u ovom periodu.

- Ovakvoj odluci, koja je donesena isključivo s ciljem zaštite zdravlja djece, prethodila je konsultacija sa predstavnicima svih relevantnih institucija - Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i Zavoda za školstvo Crne Gore - navedeno je u saopštenju.