Podgorica - Foto: Wikipedia
Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici predalo je danas optužnicu protiv bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša i predložilo da im bude produžen pritvor, saopštio je državni tužilac Vukas Radonjić.

Optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i "Kopad kompanije" iz Nikšića.

Optužnica im stavlja na teret krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, kao i zloupotreba službenog položaja.

Predloženo je da se okrivljenima Medenici i njenom sinu Milošu, Marku Vučinić i Marjanu Bevenja produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Okrivljenom Milošu Medenici se, između ostalog, stavlja na teret da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna, devet optuženih i jedno optuženo pravno lice radi krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast.

Vesni Medenici se stavlja na teret da se u periodu od 2019. do 2021. godine obavezala da će, korišćenjem službenog položaja predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore i pretpostavljenog uticaja, kao bivšeg predsjednika tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci završe u korist dva privredna društva bez obzira na činjenično stanje.

Medenica je osumnjičena i da je krajem 2018. i početkom 2019. godine, kao predsjednik Vrhovnog suda, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosvaljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici.

Takođe, kako se navodi, Medenici se stavlja na teret i da je u 2019. godini, kao predsjednik Vrhovnog suda, koristeći službeni položaj, a u ovoj godini, kao bivši predsjednik tog suda, koristeći društveni položaj i pretpostavljeni uticaj posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore.

Medenica, koja je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama u Crnoj Gori, uhapšena je 17. aprila na podgoričkom aerodromu.

Uhapšena je nakon objave transkripta Evropola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Skaj, njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima i da od nje mogu da očekuju zaštitu.

Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije je propisana kazna zatvora od tri do 15 godina, za krivično djelo krijumčarenje zatvor od jedne do osam godina, za krivična djela protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj kazna zatvora od jedne do osam godina, navodi se u saopštenju Radonjića.