Potvrđ ena su prva dva slučaja koronavirusa u Crnoj Gori, izjavio je večeras premijer Duško Marković na vanrednoj konferenciji za novinare.cg-virus1.jpg

Crna Gora bilježi dva prva slučaja koronavirusa. Pacijentkinje su ženskog pola rođene 1948 i 1973 godine i obje su tokom prethodnog perioda boravile u pogođenom području. Jedna psoba je iz Ulcinja, a druga iz Podgorice. Stabilnog su zdravstvenog stanja, saopštio je premijer Duško Marković večeras na pres konferenciji u Institutu za javno zdravlje.

"Kao što nažalost vidimo, od ovog trenutka započinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom. Međutim, nema mjesta panici niti nerazumnoj i nekontrolisanoj zabrinutosti", poručio je premijer.

"Jasno je da prvi slučajevi obolijevanja nijesu bili neočekivani, i vrlo je vjerovatno da će uskoro doći do otkrivanja novih slučajeva," rekao je Marković.

„Proteklih nedjelja preduzimali smo brojne mjere i aktivnosti sa ciljem sprečavanja unosa koronavirusa u Crnu Goru, i do danas smo uspješno odolijevali, skoro tri mjeseca nakon prvog zabilježenog slučaja u Evropi“, naveo je Marković.

"Jedna osoba je bila pod nadzorom, druga nije jer je došla iz zemlje koja nije bila tretirana. Obje se nalaze kod kuće," kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

"Obje se nalaze kod kuće, mi smo prije desetak minuta potvrdili slučajeve. Prvo se uradi test, a onda mora po protokolu da se potvrdi. Čim smo vidjeli test odmah smo obavijestili javnost," naveo je Mugoša.

Jedna gospođa je došla iz SAD prije 12 dana, druga iz Španije i bila je pod nadzorom, istakao je on.

Mugoša kaže da je Crna Gora zemlja, koja pored Hrvatske, u regionu ima najviše testiranja.

"Nijesmo štedjeli što se tiče testiranja, ali ovo je bolest koja ne pokazuje odmah simptome, danima možete da se osjećate malaksalo,"rekao je Mugoša.