Kao i prošle godine, zvanična Podgorica će i ovog 5. avgusta imati predstavnika na centralnoj proslavi obilježavanja zločinačke akcije „Oluja“ u Kninu. Potvrda je stigla iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, kao odgovor poslaniku Demokratskog fronta Jovanu Vučuroviću.cg.jpg

„U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju“, poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova. Prošle godine je na proslavi zločina protiv čovječnosti „Oluje“ bio i vojni izaslanik Crne Gore, pukovnik Ivan Mašulović, što je izazvalo ogorčenje javnosti. Ove godine crnogorska vlast, uprkos zgražavanju većine građana, ponovo najavljuje svog predstavnika na obilježavanju „Oluje“, pravdajući taj potez, kako preciziraju — NATO savezništvom sa Hrvatskom.

Analitičar i publicista Vojin Grubač smatra da najava ponovnog prisustva crnogorskog predstavnika na proslavi „Oluje“, „poznate zločinačke akcije nad srpskim civilima u Hrvatskoj“, pokazuje da je crnogorska vlast, prije svega „zombirana od strane rukovodstva NATO“.

„Svakim novim prisiljavanjem na nečasne poteze, vrh NATO crnogorsku vlast otvoreno unižava u očima zaprepašćenih građana Crne Gore, ali i svih susjednih država koje znaju kontroverzni ideološki put kojim se nekoliko decenija kreće nesmjenjivo rukovodstvo države“ ocjenjuje Grubač.

Ističe da kao što je 99 odsto pravoslavnih Srba i Crnogoraca bilo protiv priznavanja nezavisnosti koncentracionog logora zvanog ’država Kosovo‘, tako su u istom procentu Srbi i Crnogorci protiv unižavanja Crne Gore slanjem nekog nesretnog oficira na proslavu zločinačke Oluje.

“Ako uzmemo u obzir osmišljene napade i hajku državnog vrha Crne Gore na Srpsku pravoslavnu crkvu i na Mitropoliju crnogorsku-primorsku, jedino što se može zaključiti jeste da je neko očigledno naredio državi Crnoj Gori da se obračuna sa pravoslavnim Srbima i Crnogorcima koji u njoj žive” kaže Grubač.

Uvjeren je da se država ponaša tako zato što je kompletan državni vrh Crne Gore ucijenjen, a ti kompromitujući materijali se očigledno nalaze i u arhivama NATO, jer crnogorsko rukovodstvo samo njih sluša.

“ Nažalost, u izboru između dvije opcije, da spasu sebe po cijenu satiranja pravoslavnog naroda kojem pripadaju, i čiju državu vode, i sopstvenog satiranja u korist opstanka naroda i države, aktuelno crnogorsko rukovodstvo je izabralo prvu varijantu“, smatra analitičar i publicist Vojin Grubač.

Grubač zaključuje da je takav izbor crnogorskih vlasti samo jasan dokaz njihove beskrajne neodgovornosti i zapanjujuće merkantilnosti, koja, kako predviđa, može „do sunovrata dovesti i državu i narod i gurnuti čitavu Crnu Goru u provaliju“.