Podgorica            (Foto: Fotolia/ Ddsign) -
 
Šest koalicija i šest političkih partija predale su liste za učešće na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori koji će biti održani 30. avgusta.

Rok za predaju izbornih lista istekao je u ponoć.

Demokratska partija socijalista /DPS/ nastupiće u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović", predvodiće zamjenik predsjednika stranke Duško Marković.

U koaliciji "Za budućnost Crne Gore" su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti. Nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera, invalida i restitucije, Građanski pokret "Nova ljevica" i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom "Mir je naša nacija". Prvi na listi je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Koaliciju okupljenu oko platforme "Crno na bijelo" čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Lider URA Dritan Abazović nosilac je liste.

Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret "Perspektiva" i Unija Tuzi, učestvovaće na izborima sa listom "Sad je vrijeme". Listu predvodi Nik Đeljošaj.

Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije "Jednoglasno", a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Socijaldemokratska partija učestvuje samostalno na izborima pod sloganom "Jaka Crna Gora", a listu predvodi predsjednik Draginja Vuksanović Stanković.

Listu Socijaldemokrata predvodi predsjednik partije Ivan Brajović, a njen slogan je "Socijaldemokrate - Ivan Brajović - mi odlučujemo dosljedno".

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom "Bošnjačka stranka - ispravno - Rafet Husović", a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

Hrvatska građanska inicijativa predala je listu "HGI. Svim srcem za Crnu Goru", na čijem je čelu predsjednik stranke Adrijan Vuksanović.

Nosilac izborne liste Hrvatske reformske stranke je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

Socijalisti Crne Gore predali su listu za parlamentarne izbore, "Snežana Jonica –Socijalisti Crne Gore – da živimo kao Jugosloveni", na čijem je čelu predsjednik stranke Snežana Jonica.

Biračko pravo u Crnoj Gori imaju 541.232 građanina.

U odnosu na predsjedničke izbore održane 15. aprila 2018. godine, broj birača se povećao za oko 8.600.

Parlamentarni izbori koji će biti održani 30. avgusta su 11. od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon proglašavanja nezavisnosti.