Podgorica - Foto: Wikipedia
U Crnoj Gori je u najavi razrješenje višemjesečne krize vlasti rekonstrukcijom vlade na čijem čelu će, po svemu sudeći, ostati aktuelni premijer.

Podgorički portal Dan prenio da je vladajuća koalicija načelno saglasna da premijer Zdravko Krivokapić ostane na toj funkciji, s tim da dio vlasti insistira da se proces rekonstrukcije završi što prije i da u vladu uđu novi ljudi koje će predložiti partije, bez obzira da li su eksperti ili ne.

Podgoričke Vijesti pišu da Krivokapić počinje konsultacije o rekonstrukciji vlade najprije sa čelnicima koalicije koju je predvodio na parlamentarnim izborima prošle godine - Demokratskog fronta (Nova, DNP i PzP), Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore.

Pozivajući se na nezvanične izvora, portal piše da demokratama i Građanskom pokretu (GP) URA do juče popodne nije stigao premijerov poziv, ali su te partije obaviještene o konsultacijama.

Sjednica Glavnog odbora GP URA na koj bi se ta stranka trebalo da izjasni o premijerovom prijedlogu rekonstrukcije vlade, odložena je za narednu sedmicu zbog službenih obaveza predsjednika tog pokreta i vicepremijera Dritana Abazovića.

Vijesti podsjećaju da je iz GP URA prethodno releno da će prihvatiti dijalog o rekonstrukciji, s tim da su protiv ulaska političara.

Kriza aktuelne vlasti počela je danom formiranja ekspertske vlade - protiv koje je bio DF, a kulminirala je odlaskom poslanika tog političkog saveza iz Skupštine nakon smjene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici i usvajanja Rezolucije o Srebrenici.