PODGORICA – Po procjenama turističke privrede i prema riječima sekretarke odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanje Marković, za ovu sezonu biće neophodno angažovanje oko 5.000 stranih radnika iz regiona i dalekih destinacija.

Ona je izjavila da su na nedavnom sastanku sa predstavnicima Vlade apelovali na nadležne institucije da privrednici što prije dobiju odgovore na već aplicirane zahteve za vizu D. Dodala je da će vrlo brzo da se vide efekti ovih razgovora.

Viza za duži boravak (viza D) izdaje se strancu koji namerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, radi obavljanja poslovnih aktivnosti, odnosno rada ili vršenja službe u stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija, akreditovanim u Crnoj Gori, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine, računajući od dana prvog ulaska.

Ova viza može se izdati ako stranac posjeduje garantno, odnosno pozivno pismo pojedinca ili preduzeća ili drugi dokaz da će to fizičko ili pravno lice snositi troškove njegovog boravka u Crnoj Gori, uključujući i troškove smještaja i izdržavanja, kao i troškove napuštanja Crne Gore.

Problem radne snage je, kako se navodi, gorući problem ove sezone i PKCG je tim povodom pozivao poslodavce da predaju potpunu dokumentaciju prilikom apliciranja, i da iskoriste mogućnost koju daje regulativa da zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad može podnijeti i poslodavac u mjestu namjeravanog boravka stranca.

Marković je naglasila da su na posljednjoj sjednici pozvali sve nadležne institucije da se do sljedeće ljetne sezone, kroz prilagođeni zakonodavni okvir, stvore uslovi i domaće stanovništvo motiviše za rad u turizmu, te pojednostave procedure za sezonsko zapošljavanje stranaca.

“Kada je riječ o predstojećoj sezoni, odnosno aktivnostima koje u kratkom roku mogu dati rezultat, na sjednici je dogovoreno da će MUP preduzeti aktivnosti za: produženi rad sa strankama (po potrebi u dvije smjene) i sve šaltere staviti u funkciju, omogućiti efikasnu dostavu pošte i dozvola primorskim opštinama i kadrovski pojačati admnistraciju primorskih filijala”, kazala je Marković.

Kako je rekla, neophodna je reforma zapošljavanja sezonskih radnika, pa je tim povodom prije tri godine PKCG bila partner na projektu “Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u Jugoistočnoj Evropi”, koji je realizovan u saradnji sa Vladom Crne Gore, nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj iz Srbije i uz podršku Njemačke razvojne saradnje.