Virus korona (foto:EUA Reprodução/Getty Images) -
Širenje zaraze izazvane kovidom 19 u Crnoj Gori ne jenjava. Ova država je i dalje crni rekorder po broju oboljelih na 100.000 stanovnika, a svakodnevno se bilježi trocifren broj novoih slučajeva.

Dok se u nekim opštinama mjere za sprečavanje širenja infekcije ublažavaju, u drugim se pooštravaju. U Nikšiću i Pljevljima škole su zatvorene samo nedjelju dana od početka školske godine, a rigoroznije mjere već se najavljuju u još nekoliko gradova.

Na 100.000 stanovnika registrovano je 637 oboljelih. U opštinama gdje je posljednjih nedjelja bila najteža situacija, Nikšiću, Beranama, Rožajama i Andrijevici, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti od danas ublažava mjere, oštrije mjere stupaju na snagu u Ulcinju, Žabljaku i Pljevljima. Do promjene je došlo i u pojedinim crnogorskim školama, pa će svi đaci iz Nikšića i Pljevalja od danas nastavu pratiti od kuće. Uprava Cetinjske bogoslovije od juče je prešla na onlajn nastavu, dok je u internatu na snazi režim karantina. Iz Vlade su kazali da je najnepovoljnija situacija u opštinama Žabljak, Pljevlja, Ulcinj, Podgorica, Budva i Danilovgrad. Za očekivati je da se i u ovim opštinama tokom sljedećeg vikenda uvedu restriktivnije mjere.

U Nikšiću i Pljevljima ukinuta je zabrana izlaska poslije 22 časa, dok ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni, a ostaje na snazi zabrana okupljanja u objektima stanovanja.

- U Beranama, Rožajama, Andrijevici, Ulcinju i na Žabljaku ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 22 čas, a za stolom mogu da sede najviše dvije osobe. Takođe, obavezno je striktno poštovanje razmaka od najmanje metar kada ljudi sjede za stolom i u situacijama kada su leđima okrenuti jedni drugima - navodi se u saopštenju.

Ukupan broj slučajeva u Crnoj Gori od početka godine je 13.641, dok je trenutno čak 4.014 aktivnih slučajeva infekcije i to u Podgorici 1.373, Nikšiću 588, Bijelom Polju 338, Beranama 306 i Pljevljima 283 slučaja. Od pojave prvog slučaja kovida 19 u Crnoj Gori preminulo je skoro 200 pacijenata.