luka erakovic.jpg (284 KB)

U organizaciji Saveza guslara RS i tehničkoj organizaciji Guslarskog društva „Vojvoda Luka Vukalović“, sinoć je u Trebinju održan 12. Savezni festival mladih guslara, na kome je svoje znanje i umjeće pokazalo tridesetak mladih guslara iz RS, Srbije i Crne Gore.

U konkurenciji mladih guslara, uzrasta do 13 godina prvo mjesto osvojio je Damjan Vojvodić iz Guslarskog društva „Sveti Sava“ iz Podgorice, drugo mjesto pripalo je Vasiliju Goluboviću iz Škole gusala „Sandić“ iz Beograda, a treće Svetu Vujoviću iz Udruženja guslara „Vojvoda Gligor Milićević“ iz Bileće.

Kod starijih guslara, uzrasta do 18 godina najviše umjeća pokazali su članovi Škole gusala „Sveti Đorđe“ iz Nikšića, kojima su pripala sva tri prva mjesta. Prvi je bio Luka Eraković, drugi Miko Kecojević a treća Jelena Miljanić.

Pozdravljajući okupljene mlade guslare, predsjednik Saveza guslara RS Boško Golijanin rekao je da među narodima u RS, Srbiji i Crnoj Gori nema granica a ovaj festival je potvrda toga.

„Uvijek smo gajili i poštovali epsku poeziju i gusle i nadam se da će ovi mladi guslari prije svega biti dobri ljudi ali i guslari“, rekao je Golijanin.

U ekipnom plasmanu najuspješnija je bila Škola gusala „Vukojica Sandić“ iz Beograda, drugo mjesto pripalo je Školi gusala „Sveti Đorđe“ iz Nikšića a treće Guslarskom društvu „Rade Jamina“ iz Višegrada.

Mladim guslarima pozdrav je u ime episkopa Zahumsko hercegovačkog i primorskog Dimitrija prenio sveštenik Boris Banduka a ispred Grada Trebinja obratio se Tomo Vujinović načelnik Odjeljenja za opštu upravu Grada Trebinja.