Situacija u Crnoj Gori je kompleksna i teška, a svako podgrijavanje tenzija ne ide u prilog očivanju mira, koji nam je sada najpotrebniji. Umjesto da se trudi da spusti tenzije, prvi čovjek Crne Gore Milo Đukanović je sinoć vjernike koji svoje nezadovoljstvo povodom usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti iskazuju mirnim šetnjama– nazvao „ludačkim pokretom“. Neodmjerena i neprimjerena izjava, u danima kad veliki broj građana, prema nekim procjenama preko 150.000, učestvuje u mirnim šetnjama, molebanima. Izjava koja dodatno unosi nemir među građane i dodatno produbljuje krizu u državi.milo-dusko.jpg

Danas, s druge strane, u kratkom razmaku, dvije izjave, koje još više zbunjuju javnost. Premijer Duško Marković poziva Mitropolita Amfilohija na dijalog da “iskažemo spremnost da još jednom zajednički sagledamo najbolja rješenja za primjenu čl. 62-64 Zakona, te da svakako kroz dijalog i mogućno konsenzus, otklonimo svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene”.

Odmah nakon toga stižu najave iz Uprave policije da je menadžment na održanom kolegijumu donio odluku da se dio Sektora specijalne policije rasporedi u centrima bezbjednosti Bijelo Polje, Berane i Pljevlja.

“Pripadnici ovog Sektora će zajedno sa ovim organizacionim jedinicama sprovoditi redovne poslove i zadatke iz nadležnosti Uprave policije”, saopšteno je iz Uprave policije.

Sve ovo unosi dodatnu zabunu, predsjednik države vjernike SPC i Mitropolije naziva ludačkim pokretom, premijer poziva na dijalog predstavnike te iste Mitropolije, policija šalje SAJ na sjever Crne Gore, gdje najveći broj građana podržava Mitropoliju crnogorsku primorsku.

Za to vrijeme jedino ko poziva na mir, birajući i odmjeravajući svaku riječ su predstavnici Mitropolije.

“Isto tako – ko čuje provokaciju na svoj račun ili ružnu riječ, neka se pravi da je nije čuo. Braća smo. Malo nas ima da bismo se dijelili”, poručio je Gojko Perović u ime Mitropolije.

Bojimo se da predstavnici države dodatno unose nemir i konfuziju među građane.