kisa-pljuskovi.jpg

U dijelovima Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog jakog vjetra, dok je za jug, posebno za trebinjsku regiju, izdato upozorenje zbog očekivanih obilnih padavina.

U trebinjskoj regiji očekuje se od 60 do 100 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno i do 120 litara, zbog čega je izdat crveni meteoalarm.
 
Jake padavine očekuju se i u Mostaru i okolini, između 50 i 70, lokalno do 80 litara po metru kvadratnom, te je za ovo područje danas na snazi narandžasti meteoalarm.

Narandžasti meteoalarm zbog jakog vjetra brzine 50 do 80 kilometara na čas, na planinama i više, izdat je za fočansku, sarajevsku i livanjsku regiju i na snazi je do podne.

Zbog očekivanih meteoroloških prilika stanovnicima se savjetuje da preduzmu mjere opreza, da zaštite sebe i imovinu, kao i da budu spremni da obustave aktivnosti na otvorenom.

Mogući su plavljenje imovine i saobraćajnih mreža, poremećaji u snabdijevanju električnom energijom i vodom, a može biti potrebna i manja evakuacija, prenosi "Srna".

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zbog najavljenih vremenskih prilika, upozoravaju i na mogućnost teških uslova za vožnju usljed smanjene vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila zbog vode.