Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je odluka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone usvojene na posljednjoj posebnoj sjednici uobičajena praksa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, koji žele da minimiziraju i stave po strani sve što uradi Republika Srpska.

Komentarišući veto Kluba Bošnjaka na Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, Čubrilović je istakao da se ništa drugo nije moglo ni očekivati.

Predsjednik parlamenta Srpske ne vjeruje da će Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda doći do zajedničkog stava, što znači da će vjerovatno odlučivati Ustavni sud.

- S obzirom na to da nije narušen nijedan međunarodni akt, nijedan zakon, nijedna ustavna odredba, siguran sam da će Ustavni sud donijeti odluku kojom će potvrditi zakone koje je usvojila Narodna skupština - naglasio je Čubrilović.

Narodna skupštine Republike Srpske usvojila je na posebnoj sjednici 30. jula po hitnom postupku Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je nakon što je podnio ostavku na tu funkciju nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".