U Mostaru je održan jedan drugačiji festival, posvećen bradama i svemu onom što ide uz njih.
"Čudna brada od Mostara grada" naziv je događaja koji je okupio pedesetak takmičara, napunio sprat tržnog centra i birao najbolje u tri kategorije: najbolja brada, najduža brada i najzgodniji bradonja po izboru ženskog žirija.


Irinej Čule, inicijator i glavni organizator festivala, kazao je da je zadovoljan odzivom bradonja, kao i svih drugih kojima je ovo dešavanje bilo zanimljivo.
"Kod nas u Mostaru je jako teško nešto pokrenuti, tako da je ovo sjajno. Iako neko uvijek odustane, neko se razboli ili bude nešto treće, uspjeli smo skupiti skoro pedeset takmičara raspoređenih u tri kategorije", kazao nam je Čule.
Najbolja trojica u sve tri kategorije dobili su vrijedne nagrade, a planovi za narednu godinu su jako ambiciozni.
Manifestaciju je vodio Boris Čerkuč, poznati mostarski radijski voditelj koji je i sam bradonja.
"Nije ovo samo festival brada, već i opreme, kozmetike, svega što ide uz to. Brada je u posljednje vrijeme jako popularan dio muškog izgleda, a nekad je to bilo nezamislivo. Nekada je brada bila rezervisana samo za ekstremne vojne formacije i drvosječe, radnike koji se zbog određenih razloga nisu mogli svako jutro brijati, a sada je to postao vrlo prihvatljiv modni detalj", kazao nam je Čerkuč.
Dodaje kako ovaj festival potvrđuje da je brada zaživjela u našim krajevima, jer se u relativno kratkom vremenu skupilo pedesetak ljudi s ozbiljnim bradama u koje je uloženo dosta vremena, truda i sredstava.

"Ja sam s svojom bradom prošao mnogo toga u ovih dvadesetak godina, od toga kada je to bilo društveno nepoželjno, onoga kada su nemarne brade postale dio intelektualnog pogleda na svijet i studentskog bunta, do ovog sada kad ima mnogo onih koji su me dužinom brade uveliko pretekli", napravio je rezime kretanja brada u vremenu kod nas Čerkuč.
Najbolje i najduže brade ocijenjivao je petočlani žiri u sastavu Alen Demirović iz Sarajeva, Karlo Zagorac iz Beograda, Irfan Tepić iz Sarajeva, Nenad Jovićević iz Podgorice i Davor Pejović iz Podgorice.
Nagradu za najbolju i najdužu bradu osvojio je Šefko Jakirović najbolja i najduza brada, Ivo Brekalo je bio drugi u obje kategorije, dok je najzgodnijim muškarcem s bradom proglašen Bojan Čerkuč, a drugoplasirani je bio Pero Lonac.
Klix.ba