Zemljotres (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -

Pripadnici Specijalizovane jedinice Uprave civilne zaštite Republike Srpske u turskom gradu Kahramanmarašu jutros su nastavili pretraživanje ruševina hotela iz kojih su izvučena tijela šestoro nastradalih, rekao je Srni zamjenik direktora Civilne zaštite Nenad Ćuk.

Ćuk je naveo da su tijela šestoro nastradalih izvučena juče, a prema evidenciji u ruševini hotela nalazi još pet ljudi, te da se pretpostavlja da niko nije živ.

"Tu su kolege iz Turske agencije za zaštitu i spasavanje (AFAD), teška mehanizacija koja radi čišćenje, a zatim mi radimo vizuelno izviđanje i ukoliko budemo mogli sa našim mašinama ćemo uklanjati dijelove ruševina i pretraživati", rekao je Ćuk.

Na terenu sa Specijalizovanom jedinicom je i pas Tora, ali zbog povrede šape koju je imala neizvjesno je da li će danas moći raditi.

"Ona se osjeća puno bolje i to se vidi. Primila je još jednu injekciju, rana joj je previjena, a da li će moći raditi, to ćemo još da vidimo", pojasnio je Ćuk.

Ćuk je rekao da je vrijeme sunčano, nema vjetra, što ide u prilog spasilačkim ekipama.

On je rekao da su na terenu 24 pripadnika Specijalizovane jedinice Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Snažni zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 stepeni po Rihterovoj skali pogodili su tursku pokrajinu Kahranmanmaraš 6. februara. Dodatnih nekoliko stotina potresa osjetilo se u susjednim zemljama, najsnažnije u Siriji.

Prema posljednjim podacima, usljed zemljotresa poginulo je više od 39.000 ljudi, od čega u Turskoj najmanje 31.500, a u Siriji 8.500.