Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je danas u razgovoru sa ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom da je cilj ove lokalne zajednice da privuče što veći broj kineskih turista, ali i privrednika na područje Trebinja i Hercegovine.- Određeni projekti će već narednih dana biti poslati u kinesku Ambasadu kako bi ih oni prezentovali privrednicima koji su spremni da ulažu u ovo područje - rekao je Ćurić novinarima.ćurić-kinez.jpg

On je podsjetio da je u 2018. godini registrovano 3.000 noćenja kineskih turista i da je cilj da taj broj bude povećan.

Ćurić je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o projektima iz oblasti energetike, turizma i poljoprivrede, a jedna od važnijih tema bila je izgradnja trebinjskog aerodroma za koji su zainteresovani kineski investitori.

- Pomenuli smo i tu temu i u narednom periodu oni očekuju povratne informacije od nas. Konkretno, u kojoj fazi je taj projekat, šta je do sada urađeno i kakvi su dalji planovi - naveo je Ćurić.

On je rekao da je siguran da će gradska uprava u narednom periodu imati još bolju saradnju sa kineskom Ambasadom, posredstvom koje će pokušati da prezentuje što više turističkih potencijala.

Ambasador Đi je naveo da je prvi put u Trebinju i da se već uvjerio u sve potencijale ovog grada.

- Vjerujem da će kineske kompanije zainteresovati ekonomska i turistička saradnja sa Trebinjem. Mislim da postoji veliki prostor za saradnju i nadam se da će u budućnosti ovdje dolaziti sve više kineskih turista, ali i privrednika - rekao je Đi.

On očekuje da će se što više proizvoda iz Hercegovine izvoziti u Kinu.