Ćurić – Đokić: Gradski budžet biće bogatiji za dva miliona maraka od solarnih elektrana na Zupcima

20211101_100020.jpg (141 KB)

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je istakao da je Trebinje sve više važan energetski centar RS, jer u razvojnoj perspektivi ima nove energetske projekte koji su fazi realizacije.

On je dodao da Elektroprivreda RS na području zubačkog platoa planira izgradnju tri solarne elektrane, od kojih prva treba da počne da se gradi na proljeće iduće godine.

„Na proljeće počinju radovi na realizaciji solarne elektrane „Trebinje 1“, koja ima planiranu instalisanu snagu 71 megavat i još dva projekta „Trebinje 2“ i „Trebinje 3“ po 55 megavata instalisane snage“, naveo je Đokić, nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem i predstavnicima Elektroprivrede RS, na čelu sa generalnim direktorom Lukom Petrovićem.

Đokić je kazao da će realizacijom projekata u naredne dvije godine, Trebinje po osnovu realizovanih projekata, samo u solarnoj energiji imati prihode oko 2,4 miliona maraka na godišnjem nivou.

„To će omogućiti da Trebinje ide u neku drugu novu razvojnu fazu projekata koji su gradu potrebni u oblasti infrastrukture, privrede, turizma, agrarnog sektora i komunalne sfere, gdje postoje potrebe, jer je Trebinje grad u kojem sve više ljudi boravi, kako bi im se omogućili uslovi za život“, rekao je Đokić.

On je napomenuo da se Trebinje posljednjih godina intezivno razvija i to u više oblasti: turizma, poljoprivrede i energetike.

„U sva tri segmenta su vidljivi rezultati, a u oblasti energetike tek treba u punom obimu da budu prepoznatljivi kada se realizuju određeni planirani projekti. Od nekih planiranih 100 projekata koji su započeti, skoro 70 odsto je realizovano na području Trebinja. To je veliki rezultat i činjenica koja ohrabruje da imate lokalnu zajedinicu koja marljivo radi na realizaciji onoga što je planirano“, istakao je Đokić.

Đokić je pojasnio da ERS nastavlja sa aktivnostima na izgradnji projekata u Hercegovini: hidroelektrane „Dabar“, „Bileća“ i više solarnih i vjetroelektrana u Nevesinju, Bileći, Ljubinju i Berkovićima.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je istakao da je Trebinje spremno da svoje razvojne planove prilagodi izgradnji solarnih elektrana, ne samo na području Zubaca, već i u drugim dijelovima grada.

On je naveo da je izgradnja solarne elektrane značajna za Trebinje, jer će omogućiti da se kompletan grad snabdije energijom.

Ćurić je dodao da će se na području Trebinja provoditi pilot projekat ugradnje malih energetskih postrojenja, solarnih elektrana, na stambenim i poslovnim objektima kako bi proizvodili energiju za svoje potrebe.

"Biće odabrano 20 domaćinstava da se uključe u projekat solarnih elektrana na krovovima kuća, a krajnji cilj je da se oslobodi što više energije da bi energetski sektor bio rasterećen kada je riječ o energiji za domaćinstva", rekao je Ćurić.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×