Na adresu Gradske uprave danas je zvanično stigla presuda u sporu Grada Trebinja protiv bijeljinske Bobar banke u stečaju, koju je Pravobranilaštvo RS dobilo u vrijednosti od 4.621.890,66 KM.


Potraživanja Grada Trebinja ovim su razvrstana u peti a ne u sedmi isplatni red, kako je ranije utvrdio stečajni upravnik.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić za Radio Trebinje ističe da presuda nije pravosnažna, te da se za sada ne može znati iznos sredstava koji će, u slučaju povoljnog ishoda, biti uplaćen Gradu Trebinju.


„Ovo je prvostepena a ne pravosnažna presuda, 15 dana je rok žalbe, u slučaju da se izjavi žalba Višem privrednom sudu, to bi odgodilo isplatu. Ako presuda bude pravosnažna, nakon 15 dana bi se išlo u realizaciju presude, zavisno od raspoloživih sredstava. Činjenica je da ukupan iznos definitivno neće biti isplaćen zbog nedostatka novca, no da smo po ranijoj odluci ostali u sedmom isplatnom redu – velika je vjerovatnoća da ne bismo ništa naplatili“, navodi Ćurić.


Naplata novca „zarobljenog“ u Bobar banci u stečaju bila bi stimulativna za gradski budžet u situaciji kada se zbog havarije na HE „Dubrovnik“ od HET-a očekuju znatno manji prilivi po osnovu naknade za korišćenje prirodnih resusra.


„Kako god bilo, naše su procjene da ćemo uskoro ući u rebalans budžeta zbog nedostatka sredstava od HE ‘Plat’, koja ne radi već duže vremena, a sredstva po ovom osnovu u gradskom budžetu su značajna“, kaže gradonačelnik Trebinja.


Podsjećamo, Okružni privredni sud u Bijeljini presudio je u petak, 12. aprila ove godine, odlučujući po tužbi Pravobranilaštva Srpske, da stečajni upravnik nije postupao u skladu sa Zakonom o bankama RS kada je potraživanja Grada Trebinja razvrstao u sedmi isplatni red i zaključio da Grad Trebinje nije bio kreditor banke već deponent sredstava.


Izvor RT