DSC00001-min.jpg (397 KB)

U toku su radovi na uređenju biciklističke staze trasom bivše pruge od Trebinja do Jazine, ukupne dužine oko 15 kilometara.

Radove je juče obišao gradonačelnik Mirko Ćurić, navodeći da buduću biciklističku stazu cijelom svojom dužinom prate brojni lokaliteti koji spadaju u prirodno i kulturno nasljeđe Trebinja i Hercegovine.

„Dio staze je uređen u prethodnom periodu kroz različite inicijative Grada Trebinja i lokalnih organizacija, dok će rezultat ove intervencije biti potpuno prohodna trasa od Trebinja do Jazine“, rekao je Ćurić.

Ćurić je istakao da se uređenje staze finansira u okviru projekta ReTRail kao dio šireg projekta EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačka.

„Ukupna odobrena sredstva za ovaj projekat su 320.000 KM, od kojih se na uređenje trase buduće biciklističke staze odnosi oko 80.000 KM. Učešće Grada je oko 15 odsto od ukupnih sredstava“, pojasnio je Ćurić.

Projekat provodi Razvojna agencija grada Trebinja, u saradnji sa projektnim partnerima – Područnom privrednom komorom Trebinje i Turističkom organizacijom Trebinja.

Kroz projekat je planirano unapređenje turističkih sadržaja u Trebinju kroz postavljanje odgovarajuće signalizacije i nabavku opreme. Takođe je planirano i jačanje kapaciteta lokalnih operatera povezanih sa turizmom, naročito u segmentu aktivnog turizma i turizma na otvorenom te izrada digitalne platforme za promociju aktivnog turizma i onlajn rezervacije tura.

EU4BusinessRecovery je projekat Evropske unije koji pruža podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Vrijedan je 13,7 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada). Implementiraju ga GIZ, ILO i UNDP.

DSC09998-min.jpg (536 KB)