231052.jpg (240 KB)

Trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da u ovom gradu krsnu slavu - Preobraženje Gospodnje dočekuju ponosni na sve do sada realizovane projekte, radeći na novim investicijama koje će nabolje promijeniti sliku Trebinja.

Ćurić je naglasio da su u Trebinju nastavljeni svi značajni projekti i programi i istakao da je u ovom gradu prošla godina bila rekordna sa 180.000 posjeta, te da je u julu ove godine registrovano 50 odsto više turista u odnosu na isti mjesec lani.

- To su podaci koje nisu postigli ni mnogo veći turistički centri. Prema mojim i procjenama saradnika, ove godine će Trebinje imati više od 200.000 registrovanih noćenja. Turisti dolaze iz više od 90 zemalja svijeta što dovoljno govori da smo gostoprimljivi i otvoreni za sve dobronamjerne ljude - istakao je Ćurić.

On je rekao da se realizuje veliki broj programa podrške porodici, a novina je dodjela stipendija za studente iz Trebinja sa najboljim prosjekom ocjena.

- Grad dodjeljuje i stipendije za studente koji upišu jedan od fakulteta u Trebinju, naročito Poljoprivredni fakultet koji je prvi put otvoren u gradu, a imamo povratnu informaciju da je ove godine više upisanih studenata na fakultetima - naveo je Ćurić za Srnu.

On je dodao da u okviru novog programa Gradska uprava obezbjeđuje besplatan smještaj u Beogradu za sve sugrađane koji imaju potrebu za liječenjem u tom gradu.

Ćurić je naveo da se realizuju i programi podrške poljoprivredi, u smislu privođenja zemljišta namjeni, podjele zasada za poljoprivrednike i drugi značajni programi, sve kako bi prodavnica tradicionalnih proizvoda "Hercegovačka kuća" što bolje poslovala.

- I to se pokazalo kao veoma važan projekat, a ovih dana očekujemo posljednje sertifikate i dozvole da otvorimo Hercegovačku kuću u Beogradu. Prostor je završen i opremljen, samo se čeka neophodna dokumentacija za izvoz - rekao je Ćurić.

Ćurić je istakao da su u Trebinju nastavljene investicije, odnosno veliki infrastrukturni projekti, kao što je istočna obilaznica, navodeći da se u saradnji sa Hidroelektranama na Trebišnjici gradi most preko Trebišnjice.

- U saradnji sa Putevima Republike Srpske obezbjeđuju se sredstva da se probije najveća obilaznica na području Trebinja - rekao je Ćurić.

On je naglasio da je započet i projekat izgradnje nove Bolnice, vrijedne 128 miliona KM, za koji je izabran izvođač, u toku je procedura izdavanja građevinske dozvole, a dobijeni su lokacijski uslovi.

- To je veoma važan projekat, koji će značajno da promijeni sliku Trebinja ali i Hercegovine i regiona, a veliki broj studenata koji studiraju medicinu moći će da u ovom gradu nađe posao - istakao je Ćurić.

On je podsjetio da su u toku radovi na prvoj slobodnoj zoni u Republici Srpskoj, koja se gradi u Trebinju, navodeći da su dobijena grantovska sredstva od Vlade Republike Srpske za taj veoma značajan projekat.

Kad je riječ o sportskoj infrastrukturi, Ćurić je rekao da se završavaju reflektori na stadionu Police, a gradi se i teren sa vještačkom travom u saradnji sa Fudbalskim savezom Republike Srpske, a takođe se grade sportska igrališta za djecu u mjesnim zajednicama.

- Završen je zatvoreni olimpijski bazen u Trebinju, veoma značajan projekat koji je u funkciji, a od oktobra će se u tom objektu igrati Liga šampiona u vaterpolu, što je na ponos svima - rekao je Ćurić.

Gradonačelnik je dodao da je u toku gradnja vidikovca u Duhovnom centru Mrkonjići, za šta je potpisan ugovor, a finansiraće se iz budžeta Grada, ali i donacijom Elektroprivrede Republike Srpske koja je izdvojila 600.000 KM.

- Izabrali smo izvođača radova koji trenutno radi na izgradnji vidikovca u Duhovnom centru Mrkonjići, odnosno rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog - rekao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, planirana je izgradnja vrtića u naselju Tini, a trenutno se priprema dokumentacija za taj projekat.

- Veoma značajan je i projekat vodosnabdijevanja mjesta Ivanica, što je započeto i izdvojena su sredstva iz budžeta za to, odabrali smo izvođača koji izvodi radove na tom projektu, zajedničkim sa opštinom Ravno - rekao je Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da je Gradska uprava nastavila da pruža podršku privrednicima kad je riječ o programima samozapošljavanja, zapošljavanja.

Ćurić je čestitao svim sugrađanima krsnu slavu grada - Preobraženje Gospodnje, sa željom da svima donese preobražaj nabolje.