Za državljane BiH koji ulaze u zemlju a nemaju obavezu boravka u graničnom karantinu nisu definisana pravila ponašanja na putu do njihovog krajnjeg odredišta u zemlji, što može da bude potencijalni problem u pogledu širenja zaraze virusom korona.

ćurić.jpg

Ovo je danas kazao Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije, nakon posjete graničnim prelazima Ivanica i Klobuk.

Ćurić je napomenuo da Grad Trebinje nema želju da kontroliše niti sumnja u rad organa BiH i Republike Srpske, ali ima interes da preduzme sve kako bi građane zaštitio od eventualne pojave i širenja zaraze.

Manjkavosti uočene u procedurama prilikom ulaska u zemlju tema će biti i današnje sjednice gradskog štaba a inicijativa da budu otklonjene biće upućena i republičnom štabu za vanredne situacije.

„Jer ako neko prođe granični prelaz kod Trebinja a treba da dođe do Sarajeva, Brčkog ili nekog drugog grada u BiH – on mora negdje da jede, da pije, da toči gorivo - a nisu izdefinisani uslovi na koji način je to moguće raditi. Po meni, ovdje još ima praznina i treba tražiti načine da se na najmanju moguću mjeru smanji rizik“, kazao je Ćurić.

ćurić 1.jpg

On je dodao da bi se moralo poraditi i na brzini razmjene informacija između graničnih prelaza i nadležnih službi u Trebinju u vezi sa putnicima koji moraju u izolaciju.

Graničnim prelazima nedostaju i toplomjeri jer ljudi na ovim poslovima nisu osposobljeni da procijene da li neko od putnika ima sumnjive simptome.

„Dajte da nabavimo i toplomjere, da se na granici odmah mjeri temperatura. Jer ako neko putuje do nekog udaljenog mjesta u BiH - mnogo je bolje da mu medicinsku pomoć pružimo još u Trebinju ako sumnjamo, a ne da to propuštamo slučaju“.

Ćurić je kazao da u Trebinju nije zabilježen nijedan slučaj zaraze virusom korona, a da je trenutno 316 naših sugrađane je pod nadzorom.