Trebinje bi u saradnji sa Slovencima moglo realizovati projekat reciklažnog postrojenja, kandidovan prije skoro dvije godine.


„Za ovaj projekat smo dobilo odobrenje od Slovenije, ali treba i dodatni novac, pa smo u pregovorima sa resornim ministarstvom da se obezbijede ta sredstva“, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nakon razgovora sa ambasadorkom Slovenije u BiH Zoricom Bukinac.


On je dodao da projekat čeka realizaciju, ali da treba procijeniti da li će se prema Slovencima ići sa nekim revidiranim ili potpuno novim projektima vezanim za ekologiju, energetsku efikasnost i sl.


„U narednom periodu treba uraditi znatno više da se bolje prezentuje slika naše regije, kako bi dolazili investitori, jer je opšta ocjena da je ova regija zapostavljena“, istakao je Ćurić.


Ambasdorka Bukinac je navela da je ovaj dio RS više odmaknut od uobičajne bilateralne saradnje između dvije države i njihovih lokalnih zajednica.


„Slovenija je namijenila 26 odsto novca za međunarodnu razvojnu saradanju iz oblasti ekologije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadnim materijalom, e-upravu, za mlade i žene u BiH.

Slovenija ima mnoge napredne opštine na osnovu kojih Trebinje može uraditi svoja rješenja i strategije, a najatraktvija je Ljubljana. Trebinje je nekad imalo opštinu pobratima, a i ubuduće bi moglo biti nove saradnje između lokalnih zajednica u Sloveniji i BiH, koje treba da se sretnu, kako bi razmijenili dobra i loša iskustva“, istakla je ona.


Bukinac je rekla da Trebinje posjeduje vrijednosti koje su globalno privlačne, te da tu vrijednost treba očuvati i znati plasirati, te shvatiti da je turizma industrija kao svaka druga, što su Slovenci shvatili.


U toku dana ambasadorka Bukinac će posjetiti SL Industiju alata Trebinje i trebinjske vinarije.Izvor: Radio Trebinje