IMG_20211104_125854.jpg (166 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić sastao se danas sa ambasadorom Švajcarske Danijelom Hunom, a tema sastanka su bili projekti koje Vlada Švajcarske finansira u našem gradu.

Projekat vodosnabdjevanja je samo jedan od važnijih projekata koji su značajni za Trebinje, a sastoji se od prava i obaveza, kaže gradonačelnik Trebinja.

On ističe da je projekat na početku, a prvi sastanak, na kome ćemo više informacija saznati, zakazan je za ponedjeljak, 8. novembra.

„Ono što je važno istaći je da i mi kao lokalna zajednica imamo obaveze da ispoštujemo određene procedure, a sve u cilju planiranog ulaska u Evropsku uniju. Ali isto tako da dobijemo određena kreditna sredstva po niskim kamatnim stopama, kako bi mogli da uložimo u naše sisteme vodosnabdjevanja. Trebinje je prepoznato kao lokalna zajednica kojoj se daje šansa i nadam se da ćemo ispuniti sve ono što je neophodno. Ako je krajnji cilj interes ušteda i održivi sistem, bilo da je u pitanju lokalna samouprava ili republički nivo, smatram da je prihvatljivo za sve“, kaže gradonačelnik Trebinja, koji podsjeća na primjer Gradiške koja je kroz sličan projekat ostvarila prihod grantovskih sredstava u iznosu od 16 miliona maraka.

On je dodao da je ambasada Švajcarske u Trebinju podržala projekat opremanja i obuke u pet mjesnih zajednica koji je vrijedan oko 200.000 KM.

Učešće Grada je 60.000 KM, radiće se opremanje, obuka ljudi koji su uključeni u mjesne zajednice, a trajaće do 2023. godine.

„Pomenuli smo projekte iz energetskog sektora, poljoprivrede i turizma. Otvorili smo i mnoge teme i iskoristio bih priliku da se zahvalim na dosadašnjoj podršci u konkretnim projektima podrške za opremanje mjesnih zajednica na području Trebinja“, kazao je Ćurić.

Danijel Hun, ambasador Švajcarske kaže da je danas u jednom od najljepših gradova u BiH.

“Švajcarska će pokušati da ostvari saradnju sa Trebinjem kada je riječ o turizmu, u smislu ulaganja švajcarskih investitora u ovaj sektor. Razgovarano je i o javnom sektoru i projektu vodosnabdjevanja koji je na početku, a saradnja će biti proširena i na druge oblasti”, zaključio je Hun.