Grad Trebinje krupnim koracima ide naprijed, u ovoj godini realizuju se brojni infrastrukturni projekti koji su izmijenili sliku grada nabolje, a grad će direktno ili indirektno realizovati 20 miliona KM investicija, izjavio je Srni gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ćurić je podsjetio da su nastavljeni radovi na Duhovnom centru Mrkonjići i da se gradi vidikovac vrijedan oko 1,7 miliona KM, što je veoma značajno.

On je naveo da je počelo popločavanje Starog grada koje je zaustavljeno zbog turističke sezone i uskoro će biti nastavljeno, a popločan je i trotoar u centru grada.

"Završen je vidikovac iznad grada, značajan projekat koji upotpunjuje sadržaj za građane i turiste", rekao je Ćurić.

On je podsjetio da su nastavljeni radovi na novoj bolnici, kao i gradnja novog mosta na Trebišnjici, što je važan projekat.

"Izgrađena su igrališta za djecu, teren sa vještačkom travom, nova ulica pored Teritorijalno vatrogasno spasilačke jedinice. Izgrađen je kružni tok na najfrekventnijoj raskrsnici u Trebinju, kao i treća traka pored kapele", naveo je Ćurić.

On je dodao da su ovi projekti realizovani na inicijativu građana, te zahvalio preduzeću "Putevi Republike Srpske".

"Narednih dana očekujemo da počne presvlačenje ulice od Kamenog mosta do kružnog toka na izlazu prema Dubrovniku i Herceg Novom. Smatramo da je to, možda, najlošija dionica kroz grad. Izmijeniće se sistemi za navodnjavanje na toj dionici", rekao je Ćurić, te napomenuo da su u ovoj godini planirani radovi na dva rezervoara - Crkvina i Police.

On kaže da je cilj Gradske uprave da sugrađanima poboljšaju uslove života, ali i da se oni koji su otišli vrate, dodajući da se svakog dana javlja sve više porodica iz inostranstva koje žele da se nastane u Trebinju.

"Godine 2017. smo usvajali strategiju da želimo da Trebinje bude najpoželjniji mali grad na Balkanu do 2030, a mnogi kažu da smo to već postigli, jer sada u Trebinje dolaze turisti iz više od 90 zemalja svijeta", rekao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, grad nudi popust od 99 odsto na rentu, a 25 odsto na troškove uređenja za privrednike koji žele da grade proizvodne objekte.

On ističe da su u posljednjih mjesec dana sve parcele koje su bile u poslovnoj zoni prodate privrednicima po povoljnijim uslovima.

"Prva slobodna zona registrovana je u Trebinju, a smatramo da će sliku Trebinja znatno promijeniti nabolje i budući aerodrom koji se gradi sa Vladom Srbije", rekao je Ćurić.

Kada je riječ o malim privrednicima, Ćurić je naveo da je prije dva mjeseca objavljen poziv za samozapošljavanje, a grad prvi put do sada daje do 40.000 KM bespovratih sredstava.