Poznati glumac Slaviša Čurović još jednom je podsjetio crnogorski režim, da je narod ustao za odbranu svojih svetinja, te da je taj isti narod svjestan koliko je mitropolit Amfilohije uradio za pravoslavlje u Crnoj Gori.

Slavisa-Curovic.jpg

„Crnu Goru su prvo pritisli Turci, pa onda Austrougarska, pa su je bili porobili Italijani, pa je ostala i sačuvala se. Je li u Crnoj Gori bio ubijen vladika i 132 sveštenika i monaha 1945? Sve je slišćeno. Kad je došao mitropolit Amfilohije, a to niko ne pominje, bilo je ukupno 20-30 monaha, a sad je preko 800″, rekao je Čurović gostujući u „Happy“ televiziji.

On je podjetio i da je sada ima oko 700 obnovljenih i podignutih hramova i manastira.

„Znači, toliku efikasnost za 30 godina nije pokazao nijedan arhipastir srpski, kao što je uradio naš mitropolit. Sad kad svi vidimo to, taj narod tamo nije lud, taj narod to vidi, da je mitropolit to sve to uradio za njih. Ne on sam, ali uz pomoć svog naroda. I taj narod sad kaže: pa, čekaj ovaj grad i sve ostavlja Crnoj Gori, podigao je vjeru„, kaže Čurović.

Crnogorci su, dodaje glumac, nekada bili najveći bezbožnici.

„Kod moje kuće je crkva na 200 metara, sad je krenula litija iz Donje i Gornje Gorice i drugih, i kažu mi da je bilo 5000 ljudi, a tamo ukupno živi 12.000. Ja se sjećam da su se tim mjestima nekada vodile koze i krave, a iz krova je rastao dud visine 7 metara. Eto, sad je taj hram najljepši ukras moga mjesta. I tako je po Crnoj Gori svuda – od Ulcinja do Pljevalja“, navodi on.

Prema njegovim riječima, sve je to zasluga mitropolita, vladike Joanikija i svih ostalih.

„Narod je to vidio je i brani poslednje što mu je ostalo. Uzeli su mu državu, pokrali su referendum. Po onoj ruskoj – nije važno ko glasa nego ko broji. Posle toga, uveli su jezik u parlament, pa je onda Marković imao da kaže da 80 posto naroda ne priznaje Kosovo*, ali da su ga oni priznali. I sad kad oće da uzmu crkve, narod se digao. Tih hibrida može da bude koliko god hoćete, ali narod je ustao. A vi dobro znate, narod kada namiriše „krv“, odnosno da je neko slab i gotov on ljulja do kraja. Tako su sluljali Slobu, staru vlast, e tako će i ove. Sad da se dogovore sa Crkvom – gotovo je. Da su se odmah dogovorili imali bi šanse, sad nemaju ni to“, zaključi je Čurović.