parlament-bh.jpg

Dvadeset parlamentaraca u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u ovom mandatu postavilo je jedno ili nijedno poslaničko pitanje, dok su samo njih četvoro zajedno uputili skoro 400 pitanja.

Prema podacima sa zvanične stranice Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, najviše pitanja uputili su poslanik SDP Saša Magazinović, oko 140 postavljenjih pitanja, zatim poslanik Damir Arnatu (SBB) oko 100 pitanja, Aida Baručija (NB) sa njih 90, te poslanica Naše stranke, Mirjana Marinković Lepić, sa postavljenih 50 pitanja.

Prema brojkama PS BiH, dio opozicije iz Federacije BiH je najaktivnija kada su u pitanju poslanička pitanja, dok dio opozicije iz Republike Srpske za sada ima otprilike po tri, četiri ili pet postavljenih pitanja.

Dragan Mektić (SDS) postavio je dva pitanja, Mira Pekić (PDP) pet, Mirko Šarović (SDS) tri, te Branislav Borenović (PDP) deset. Takođe treba imati u vidu da su neki od njih obavljali funkcije ministara, kao i da su neki od poslanika vlasti u parlament ušli naknadno.

S druge strane, poslanici koji do sada nisu postavili nijedno poslaničko pitanje mahom pripadaju vladajućoj koaliciji, a među njima su Darijana Filipović (HDZ BiH), Dragan Bogdanić (SNSD), Enver Bijedić (DF), Halid Genjac (SDA), Jakov Galić (SP), Obren Petrović (SNSD), Zlatan Begić (DF), kao i mnogi drugi.

Iako se brojke oko postavljenih pitanja i brojke oko diskusija razlikuju, ipak se postavlja pitanje kako pojedine parlmentarce baš ništa nije zainteresovalo toliko da bi odgovore na pitanje potražili od nadležnih za određenu oblast.

To ih svakako ne sprečava da uživaju u brojnim privilegijama, prije svega platama čiji su iznosi "vrtoglavo visoki". Još kad se u sve to doda da mnogi plate primaju na još nekim mjestima onda to ćutanje ili ima visoku cijenu ili je, najblaže rečeno, nepristojno.