Opasna droga “Ajs” ili u prevodu “Led” za koju stručnjaci tvrde da je 10 puta jača i razornija od kokaina, pojavila se i na području Bosne i Hercegovine.

Pripadnici PU Bijeljina zaplijenili su sedam grama ove droge i za sada je to jedino područje u BiH gdje je ova droga pronađena.droga-led.jpg

U Bijeljini su uhapšene tri osobe, dok se za još šest traga. Osim droge “Ajs” pronađeni su marihuana, spid i ekstazi.

“Ajs” je u Hrvatsku stigao još 2006. godine i upalio alarme zbog destruktivnog djelovanja i činjenice da se vrlo lako može napraviti i u kući uz pomoć recepata koji se nalaze na internetu. Riječ je o obliku metamfetamina koji na početku daje izuzetno jak osjećaj euforije, snage i pojačava želju za seksualnim odnosom. Njeno prisustvo u Dalmaciji otkriveno je ponovo prošle godine.

Ova vrsta droge prvi put se pojavila na američkom tržištu 90-ih godina.

Osoba koja  uzme ovu drogu može ostati budna i hiperaktivna čak do 24 sata, a poznati su slučajevi i do nekoliko dana. Prve posljedice koje se javljaju nagli su gubitak težine i nesanica. Nakon njih dolazi nemogućnost bilo kakvog uživanja i teška depresija. One vode do potpunog otuđenja i nemogućnosti komunikacije. Slijede agresija i nasilje te teške paranoje. Smrt koja završava ovu priču najčešće je prouzrokovana moždanim udarom ili infarktom.

Osobe koje konzumiraju ovu vrstu droge mogu pokazivati simptome psihoze kao što su paranoja, vizuelne i slušne halucinacije i deluzije.