Onaj ko proda “Elektroprivredu RS” taj je prodao i Republiku Srpsku, riječi su Slobodana Ostojića, predsjednika Sindikata energetike Republika Srpske.ostojic-sindikat ers.jpg

– To sam nedavno rekao i direktoru ERS i na velikom Saboru Konfederacije sindikata RS, a iza mene stoji oko 12.000 radnika – kaže Ostojić sa Srpskainfo.

On objašnjava da se zaposleni u ERS pribojavaju sudbine zbog najavljenog razdvajanja distributnivnih i proizvodnih preduzeća koji sada posluju kao zavisna preduzeća ERS.

– Nama to izgleda kao tiha privatizacija iako nas uvjeravaju da to nije tako. Ako se na tržište snabdjevača uvedu privatne kompanije, desiće se ono što se desilo u Makedoniji, Sloveniji i Rumuniji – javnim snabdjevačima ostala su domaćinstva, a velike potrošače električne energije preuzele su privatni igrači – ističe Ostojić.

Kaže da je sastanak svih sindikalnih predstavnika zavisnih preduzeća održan sa upravom ERS krajem prošle sedmice, i to na zahtjev sindikata.

– Htjeli smo da dobijemo informacije o svim planovima rukovodstva, uključujući i probleme s viškom radnika. Rečeno nam je da neće biti otpuštanja već da će se to raditi prirodnim odlivom. Takođe, postoji zabrana zapošljavanja izuzev u posebnim uslovima, kada su u pitanju inženjeri i druga deficitarna zanimanja. Mi smo tražili da se takva zapošljavanja dešavaju samo uz pismeno odobrenje generalnog direktora – navodi Ostojić.

ERS je obavijestila da su na sastanku sa predstavnicima sindikata razmijenjene informacije o aktivnostima koje se provode u cilju prevazilaženja posljedica osmomjesečnog havarijskog stanja u Hidroelektrani Dubrovnik.

– Učesnici sastanka usaglasili su da i rukovodstvo i radnici svih preduzeća koja posluju u sastavu holdinga moraju dati svoj doprinos i uključiti se u provođenju mjera štednje i stabilizacije postojećeg stanja. Sindikalni predstavnici informisani su i o trenutnom stanju investicionih aktivnosti u MH ERS, a dogovoreno je i aktivnije praćenje procesa reorganizacije operatora distributivnog sistema između radnih grupa, konsultanata i zaposlenih radnika – navode u ERS.

Pojedini beogradski mediji prethodnih dana prenijeli su vijest da Elektroprivreda Srbije planira kupovinu nekoliko elektroprivreda u okruženju, među kojima i “Elekroprivredu RS”. Generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović kaže da nije bilo nikakvih razgovora o privatizaciji, kao i da je informacija izvučena iz konteksta.

“Nikakvih zvaničnih kontakata kao ni priče o privatizaciji Elektroprivreda RS nije bilo,” potvrdio je za lokalnu Tv stanicu prvi čovjek ovog preduzeća, Luka Petrović.

Dodao je da su se u vise navrata demantovale spekulacije na ovu temu.

“Ono što jeste tačno jesu ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji i uvijek neko može da nešto izvuče iz konteksta. Ja sam imao kontakt sa direktorom ekonomskog instituta želeći da upitam u čemu je problem i zašto je ta informacija izašla u javnost, i on mi je rekao da je to izvučeno iz konteksta. Prije par godina je bila neka takva analiza ili informacija i neko od novinara je želio da to uveliča, zašto baš u ovom trenutku to ne znamo. Vijest je izašla u eter ali bez ikakvih osnova,” objašnjava Petrović.