Ljubitelji košarke širom svijeta već su bili u prilici da, gledajući prenose utakmica reprezentacije Srbije, primjete navijača čije je lice uvek u bojama srpske trobojke i koji na glavi nosi opkrojenu košarkašku loptu sa imenom grada odakle potiče, Valjeva. Ivan Marjanović koji je opšte poznat pod imenom „Valjevac do Tokija“ živi u Ljubljani i kaže da je prije koju godinu neki košarkaški crv ušao u njega i da je i dalje tu.

-Pripreme za utakmicu traju oko sat vremena, prvo nanosim jednu, pa drugu i onda treći boju. Popijem za to vreme dva piva i sve ide lakše – opisao je svoje ritualne pripreme „Valjevac do Tokija“ i još jednom naglasio da želi ga mediji samo tako imenuju.

-Uglavnom pratim A košarkašku reprezentaciju ali stignem da ispratim i žene i juniore. Ove godine sam bio u Nišu, pratio djevojke u Ljubljani, stigao do Njukasla – dodao je on.

U hercegovačkoj narodnoj nošnji na tribinama je prisutan Saša Radojičić koji stiže iz Novog Sada, a rodom je iz Nevesinja. U tradicionalnoj nošnji se predstavlja na svakoj utakmici Srbije, ne samo u Manili. Njemu za utakmicu treba priprema od 45 minuta, uključujući i vrijeme za ljepljenje ponosnih brkova.

-Od 2015. pratim košarkaše na takmičenjima, do sada sam bio na tom evropskom, pa u Kini na svjetskom i prošle godine na evropskom u Pragu i Berlinu. Volim ovo, volim da budem dio takmičenja. Krenulo je sa jednim telefonskim pozivom te 2015. godine i ljubav i dalje traje – kaže Radojičić.

Treći dio ove prepoznatljive srpske navijačke trojke u Manili čini Bane Ivanović, Resavac iz Despotovca koji već 52 godine živi u Australiji.

-Više od pola vijeka sam u Australiji i zahvaljujući mom radu tamo, sada mi se pruža mogućnost da putujem po svijetu i bodrim naše sportiste.

Bane je sa svojom čuvenom srpskom zastavom proputovao svijet, bio na brojnim takmičenjima gdje je uspio da obezbedi potpise naših najuspešnijih sportista. Zbog toga je vrednost njegove zastave neprocenjiva.

-Svuda idem sa njom, do sada ju je Novak Đoković potpisao nekoliko puta, ali i mlada reprezentacija Srbije koja je 2015. na Novom Zelandu osvojila svjetsku titulu. Ima tu potpisa i košarkaša, i onih starijih i ovih odavde za koje mislim da su najbolji na svijetu – došli su da se bore za svoju zemlju i za mene su oni pravi heroji. Vidjećete šta će da urade – najavljuje Bane nove pobjede srpskih košarkaša u Manili.

Ovi navijači Srbije i pasionirani ljubitelji košarke se jako dobro poznaju i druže se na ovakvim manifestacijama. Oni i sjajno animiraju sve ostale navijače jače, koji nisu tako često uz nacionalni tim.

„Valjevac do Tokija“ nam je rekao da mu se ne dopada kada navijači na utakmice reprezentacije Srbije dođu u dresovima klubova, uglavnom Zvezde i Partizana.

-Ovde sam vidio jednog mladog momka u dresu srpskog kluba, pitao sam ga zbog čega se tako obukao i dobronamjerno ga posavjetovao da to ubuduće ne radi. Neka svako voli svoj klub, ali kada igra reprezentacija moramo biti jedinstveni, u obilježjima nacionalnog tima.

Bane, Ivan i Saša, nisu žalili ni vremena, ni para, da bi bodrili reprezentaciju Srbije. Zbog podrške ovakvih navijača, naši košarkaši su već dokazali da su spremni da „ostave srce na terenu“. I zbog njih im vjerovatno nije teško da žrtvuju ono malo odmora što imaju da bi nastupili u dresu Srbije.