Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je srećna što građani Srpske imaju oslonac u Srbiji, kao i zato što se Srbija raduje svakom uspjehu Srpske, te poručila da treba crpiti snagu iz zajedništva.

- Naša stremljenja i podsticaj koje dajemo jedni drugima i podrška koja tu postoji, nešto je što je neupitno i što predstavlja ogromnu korist i za nas u Republici Srpskoj - rekla je Cvijanović sinoć povodom početka Manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", koja se ove godine odvija putem TV emisija.

Ona je navela da je mnogo zahvalna Srbiji što je pokazala konkretnu dimenziju te saradnje posljednjih godina, te podsjetila da su Vlada Srbije i predsjednik Srbije i druge institucije učešćem značajno uticali da se brojni važni projekti realizuju u Republici Srpskoj.

Cvijanović je napomenula da je učinjeno da Srbija bude prisutna u svakoj opštini Republike Srpske, preko važnih projekata - izgradnje škola i vrtića, rekonstrukcije domova zdravlja i drugih infrastrukturnih i komunalnih objekata.

- Zaista sam srećna zbog toga. Ali, treba dodati i priču u vezi sa velikim strateškim projektima, kao što je izgradnja auto-puta. Definitivno strateški projekat Republike Srpske jeste povezati Banjaluku i Beograd auto-putem koji će ići kroz našu teritoriju. To znači mnogo, jer će dati i neke nove razvojne šanse Republici Srpskoj - navela je Cvijanović.

Ona je istakla da je, osim toga, važno i političko razumijevanje Republike Srpske i Srbije.

- Svjesni smo zajedničkih izazova. Činjenica je da na svaki mogući način treba da koristimo svaku priliku da budemo zajedno, da pokažemo da smo zajedno i da iz toga crpimo snagu. Rekla bih da iz stabilnosti koja postoji u Srbiji i Republika Srpska crpi dosta svoje snage - naglasila je Cvijanović.

Ona je istakla da je početak manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" bio pun pogodak tokom ovih godina, jer ona mnogo doprinosi bliskosti Srbije i Srpske.

- Ona u suštini više potvrđuje tu našu bliskost, nego što omogućava da otkrivamo neke nove stvari. Mada, opet, ona znači i sa aspekta privrede i turizma, ali i dodatno, jer je to možda način da o potencijalima Republike Srpske detaljnije upoznamo stanovnike Srbije - šta mogu da urade, gdje da kupe, kako i gdje mogu da provedu svoje vrijeme - rekla je predsjednica Srpske.

Prema njenim riječima, ova manifestacija je doprinijela i redovnim aktivnostima dvije vlade, koje sarađuju i promovišu ono što su zajednički ciljevi.

Ona je napomenula da se svako iz Srpske u Srbiji osjeća kao svoj na svome, te da i ljudi iz Srbije osjećaju tu bliskost kada dođu u Republiku Srpsku.

Cvijanović je istakla da je ovo manifestacija koja treba da predstavi ukupan ambijent u kojem žive Republika Srpska i Srbija, a to je i ljubav i sloga i razumijevanje.

Ona je istakla da Republika Srpska ima mnogo potencijala koji mogu da se promovišu, počevši od rijeka, planina, ekstremnih sportova, banja koje pružaju ugodan i dobar odmor, kao i određenu zdravstvenu njegu.

- Tu su i naša lijepa etno-sela i domaćini kada je u pitanju seoski turizam, a ima i mnogo toga kada je u pitanju i vjerski turizam. Sve to zajedno predstavlja solidnu turističku ponudu i dobra je priča da se na taj način promovišemo - rekla je Cvijanović.

Ona je napomenula da Srpska preko svojih predstavništava širom svijeta nastoji da što više promoviše ono što jeste i šta može.

- Mi smo bili na mnogim mjestima u prilici da reklamiramo određene svoje proizvode i napravimo bliske veze sa poslovnom zajednicom tih zemalja u kojima funkcionišu naša predstavništva - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da u njegovanju bliskih veza Republike Srpske i Srbije značajnu ulogu igra Predstavništvo Srpske u Beogradu, koje je motor mnogih aktivnosti.

Tradicionalna manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" počela je sinoć prikazivanjem prve od šest kolažnih TV emisija koje će se baviti institucionalnom, privrednom saradnjom, kao i saradnjom u nauci, informacionim tehnologijama, te visokom obrazovanju.