Sastanak - Foto: RTRS
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je saradnja privatnog sektora u Srpskoj i Crnoj Gori odlična, te da predstoji dodatno jačanje institucionalnih veza.

Nakon današnjeg razgovora sa ministrima ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Crne Gore Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem, Cvijanovićeva je naglasila da je to nešto što građani očekuju, jer znaju da od dobro postavljenih institucionalnih veza mogu da proisteknu samo dobri projekti.

- Opredijeljeni smo da njegujemo regionalnu saradnju. Postoji potreba jačanja odnosa svih zemalja u regioni, posebno saradnjom koja će značiti bolju infrastrukturu, bolju privrednu povezanost - rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Kad je riječ o infrastrukturnim projektima, Cvijanović je istakla da je jedan od prioritetnih i za Republiku Srpsku i za Crnu Goru izgradnja puta, za šta su određene predradnje već započele.

- Projekat se odnosi na put Brod na Drini-Foča, odnosno Hum-Šćepan polje. To je otprilike 20 kilometara u Srpskoj i 25 kilometara u Crnoj Gori. Projekat je vrlo zahtjevan i zadovoljna sam što je Evropska komisija finansirala dio koji se odnosi na izradu projektne dokumentacije. Sada predstoje sve druge etape i faze da bi se moglo ući u realizaciju projekta koja je predviđena 2023. godine - napomenula je Cvijanovićeva.

Cvijanović je istakla da posebno raduje najava uspostavljanja čarter leta između Banjaluke i Tivta, za šta su građani posebno zainteresovani.

- Predstoji nam dosta posla na poboljšanju i jačanju naše spoljnotrgovinske razmjene. Zajedno smo konstatovali da je ona na zabrinjavajuće niskom nivou, s obzirom na to koliko smo blizu jedni drugima i šta bismo mogli jedni drugima da ponudimo - rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanović je naglasila da je cilj da sva važna pitanja budu prebačena na teren dvije Vlade, te da se svakom od njih operativno pristupi.

- Konstatovali smo i da nema nikakvih posebnih otvorenih političkih pitanja između Srpske i Crne Gore, ni problema koji nas opterećuju. Imamo čist teren da radimo i sarađujemo - poručila je Cvijanović.

Ona je dodala da je današnji sastanak bio prilika i za razmjenu mišljenja o određenim pitanjima koja se odnose na stanje na međunarodnim finansijskim tržištima.

Cvijanović je napomenula da je sa ministrima iz Crne Gore razgovarala o tome koliki je značaj još jednog pozicioniranja Republike Srpske, ovaj put na Londonskoj berzi, te obezbjeđivanja sredstava na taj način.