Institucije su pravovrameno reagovale i ozbiljno, ali ostaje briga da li se pridružavamo instrukcija. Nalazimo se u vanrednoj situaciji i to svi moramo da razumijemo, rečeno je nakon upravo završenog sastanka zvaničnika Republike Srpske u Palati Republike.

skole-nema.jpg

– Zadovoljstvo je što su zdravstvene insitutucije reagovale kako treba, sve službe su u pripravnosti. Vjerovatno neće biti moguće organizovati ni školu do kraja polugodišta – poručuje predsjednica RS Željka Cvijanović.

Po njenim riječima, Vlada donosi mjere za pomoć privredi koja će pretrpjeti štete i mora se definisati set mjera za pomoć njima i porodicama.

– Dijalog između poslovne zajednice i Vlade će biti kontinuiran. Turizam i ugostiteljstvo, a i proizvodnja će sigurno pretrpjeti štetu. Jedna od mjera koja je već definisana je moratorijum na plaćanje kredita. Porodice ne treba da žive u strahu šta će se desiti ako ne mogu da plate ratu, ali ni privrednici – kaže ona.

Kako je rekla, namjera je da organizujemo Fond za pomoć i obnovu privrede. Prikupljaće se sredstva međunarodna, ali i iz domačih izvora.

– Većina građana zaslužuje svaku pohvalu za ponašanje, ali se zbog neodgovornih mora i pooštirit kaznena politika. To podrazumijeva uvezanost svih institucija. Zahvaljujemo i našim zdravstvenim radnicima koji su nas upozorili na vrijeme i koji su sporemno reagovali – ističe Cvijanovićeva.

Istakla je da je ova kriza je veliki test za cijeli svijet i nas u RS.

– Sigurna sam da ćemo izaći, ali se pripremamo da intervenišemo u ekonomskoj sferi – dodaje ona.